Felhívás!

Beidézték a DNA-hoz Călin Popescu-Tăriceanut

Beidézték a DNA-hoz Călin Popescu-Tăriceanut Románia

Beidézték pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) a szenátus volt elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut, hogy tudomására hozzák, hogy bűnvádi eljárást indítottak ellene vesztegetés elfogadása miatt.

Popescu-Tăriceanu nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, amikor megérkezett a DNA-hoz.

Stelian Ion igazságügyi miniszter szerdán küldte el Gabriela Scutea legfőbb ügyésznek a Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás elindítására vonatkozó, Iohannis elnök által jóváhagyott kérelmet.

A DNA hétfőn indítványozta a főügyészségnél a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Călin Popescu-Tăriceanu elleni bűnvádi eljárás kezdeményezését.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a politikus 2007-2008-ban miniszterelnökként anyagi juttatást kapott egy osztrák vállalattól 800 ezer dollár értékben. Cserében Tăriceanu kormányfői tisztségét felhasználva közbenjárt a cég érdekeit szolgáló határozatok elfogadása érdekében. A 800 ezer dollárt – amelyhez offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján jutott hozzá – egy választási kampány költségeinek fedezésére használták – állítja a DNA.

A vádhatóság megjegyzi, hogy 2018-ban indult kivizsgálás az ügyben, három dosszié egyesítése nyomán, amelyek közül egyet az osztrák hatóságok igénylésére vettek át.

2018. november 7-én a DNA kérte a felsőház hozzájárulását az akkor szenátori tisztséget betöltő Călin Popescu-Tăriceanu elleni eljárás elindításához, 2019. június 3-án azonban a szenátus elutasította a politikus mentelmi jogának megvonását – nyomatékosította az ügyészség.

Călin Popescu-Tăriceanu elutasítja a DNA vádjait.Beidézték pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) a szenátus volt elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut, hogy tudomására hozzák, hogy bűnvádi eljárást indítottak ellene vesztegetés elfogadása miatt.

Tăriceanu: az egész ügy hamis, hibás és aberráns premisszákon alapszik

Ez az egész ügy “hamis, hibás és aberráns premisszákon alapszik” – nyilatkozta pénteken Călin Popescu-Tăriceanu, miután kijött az Országos Korrupcióellenes Ügyészségről (DNA), ahol tudomására hozták, hogy bűnvádi eljárást indítottak ellene vesztegetés elfogadása miatt.

“Ez az egész ügy hamis, hibás és aberráns premisszákon alapszik: hogy abban az időben, amikor miniszterelnök voltam, a kabinet kiadott egy sor olyan határozatot, amelyek egy bizonyos céget favorizáltak. A kormányfő nem ad ki, csak úgy, magától, ahogy egyesek esetleg elképzelik kormányhatározatokat, azok egy egész jóváhagyási procedúrán mennek át, innentől kezdve az ügyészek alapvetése hamis” – nyilatkozta a szenátus volt elnöke.

Nyolcszázezer dolláros csúszópénz elfogadásával gyanúsítják

800.000 dollár értékű csúszópénz elfogadásának gyanúja miatt indult büntetőjogi eljárás Călin Popescu-Tăriceanu volt miniszterelnök, volt szenátusi elnök ellen – közölte pénteken a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A nyomozó hatóság arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt büntetőjogi eljárásba kezdett Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu ellen, aki a tettek elkövetésekor Románia miniszterelnöke volt.

Az ügyészek szerint Tăriceanu 2007-2008-ban 800.000 USD értékben közvetett úton kapott anyagi javakat egy osztrák cégtől. Cserében Tăriceanu arra használta fel tisztségét, hogy a cég javát szolgáló kormányhatározatokat fogadtatott el. A román állam által a cégnek fizetett összegekből 800.000 amerikai dollárt Tăriceanu választási kampánya költségeinek fedezésére használtak fel. Az összeget több offshore céggel kötött fiktív szerződés alapján utalták át – állítják a nyomozók.

Az ügyészség elrendelte 800.000 dollárnyi, azaz 3.204.640 lejnyi ingatlan zár alá helyezését Călin Popescu-Tăriceanu vagyonából.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások