Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

BBTE: vannak plagizált részletek Bode dolgozatában, de ezek nem indokolnak szankciókat

BBTE: vannak plagizált részletek Bode dolgozatában, de ezek nem indokolnak szankciókat Románia

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem kedden közzétette az intézmény etikai bizottságának konklúzióit Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatával kapcsolatban. A testület megállapította, hogy a belügyminiszter dolgozatában számos eltérés van a publikálási szabályoktól: idézési hibák és néhány plagizált részlet is.

Az etikai bizottság hozzáteszi, hogy az észlelt hibák nem indokolnak szankciókat, de elvárják a szerzőtől és a disszertációt publikáló kiadótól, hogy javítsa ki a feltárt hiányosságokat.

A BBTE etikai bizottságának következtetése szerint Lucian Bode Energiabiztonság és erőforrás-menedzsment a 21. század elején. Románia a jelenlegi európai kontextusban című, 2018-ban megvédett, Adrian Liviu Ivan egyetemi professzor által felügyelt doktori dolgozatában számos eltérés állapítható meg a publikálás bevett szabályaitól: „(1) idézési hibák és (2) néhány plagizált részlet”.

A bizottság hozzáteszi, a kielemzett szöveg 65.000 szavából mintegy 1923 szónyi részletnél merül fel a plágium, ez 2,95%-os arányt jelent.

Mivel azonban a kérdéses szövegrészekre idézetként utal a szerző (még ha nem is a megkövetelt módon), nem derül ki egyértelműen, hogy szándékos plagizálásról van-e szó, vagy inkább csak az idézési szabályok ismeretének hiányáról. „Ez a tény nem másítja meg azt a következtetést, hogy vannak plagizált részletek” – szögezi le az etikai bizottság.

A testület hozzáteszi, Lucian Bode nem tartozik egyikbe sem azon kategóriák közül, amelyekkel szemben szankciókat alkalmazhatna az egyetemi etika és a kutatási szabályzat megsértése miatt, de elvárja, hogy a belügyminiszter és a dolgozat kiadója önként javítsa ki az észlelt hibákat.

A bizottság ugyanakkor más kivetnivalókat is talált Bode dolgozatában: az ábrák többsége átmásolva, angol nyelven jelenik meg, román nyelvű magyarázat nélkül; egyes hivatkozások hiányosak és nem ellenőrizhetők; a lábjegyzetekben szereplő számos linkhez nem lehet hozzáférni, mivel azok hiányosan jelennek meg.

A BBTE kijelenti, a dolgozat kielemzése a média- és politikai nyomás dacára is objektíven, a törvényes előírások betartásával zajlott. Azok, akik elégedetlenek a vizsgálat eredményével, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácshoz (CNATDCU) vagy az igazságszolgáltatáshoz fordulhatnak – szögezi le a BBTE.

A Lucian Bode doktori dolgozatának átvizsgálására vonatkozó kérelem október 18-án érkezett be az egyetemhez. Az etikai bizottság október 28-án ült össze. A közleményben leszögezik, hogy a testület kizárólag a kutatási etika ismérveinek betartására összpontosított, nem foglalkozott a dolgozat minőségével, mert ez a doktori disszertációt elbíráló bizottság és a CNATDCU hatáskörébe tartozik.

Bode „üdvözli” a vizsgálat eredményét

ucian Bode belügyminiszter kedden közölte, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem megvizsgálta doktori dolgozatát, és úgy döntött, hogy Bode jogosult a 2019-ben megszerzett doktori címre. A BBTE etikai bizottsága ugyanakkor azt javasolta a belügyminiszternek, hogy javítsa ki az „idézési hibákat” a dolgozatban.

Bode a Facebookon jelentette be a vizsgálat eredményét. Azt írta, „üdvözli” a BBTE döntését, amely kimondja, hogy doktori dolgozata „rendben van”, a 2019-ben szerzett doktori címe tehát érvényes marad. „Az ellenőrzések nyomán a BBTE etikai bizottsága azt tanácsolta nekem, hogy javítsam ki az idézési hibákat, amelyek a dolgozat 220 oldala közül mindössze 7 oldalon fordulnak elő (2,95%). Egyetlen percig sem tulajdonítottam el mások ötleteit, és nem is keltettem azt a benyomást, hogy azok az enyémek lennének” – olvasható a belügyminiszter bejegyzésében.

Emlékeztet, hogy a disszertáció 2018. szeptember 23-i kiértékelésekor mind a vezető tanár elemzése, mind a hasonlósági vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a szöveg nem tartalmaz jogtalan szövegátvételeket. Később, 2019. július 11-én az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) szociológiai, politikatudományi és adminisztratív bizottsága is érvényessé nyilvánította a dolgozatot – írja a miniszter, aki dokumentumokkal is alátámasztja bejegyzését.

A 2018-as kiértékeléskor már megállapították, hogy a dolgozat 65 ezer szavából 1923 szó vetett fel kérdéseket, tehát a szöveg 2,95 százaléka. Ehhez képest semmi újdonságot nem tartalmaz a 2022. október 24-i ellenőrzés eredménye. Nincs bizonyíték az akadémiai idézés szabályainak szándékos megsértésére, a helytelen idézés pedig csak az akadémiai szövegszerkesztés szabályaitól való eltérésnek minősül, amelyet ki kell javítani – hangsúlyozza Bode.

Hozzáteszi, a kiadóval közösen ki fogja javítani az említett 7 oldalon található „problémás” idézeteket, de nem azért, mert törvény kötelezné erre, hanem az akadémiai közösség iránti tiszteletből.

Az USR Bode lemondását követel

Cristian Seidler, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője kijelentette, Lucian Bode belügyminiszternek távoznia kell tisztségéből, miután a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem kedden közzétette az intézmény etikai bizottságának konklúzióit Bode doktori dolgozatával kapcsolatban, megállapítva, a szöveg eltér a publikálási szabályoktól, idézési hibákat és néhány plagizált részletet is tartalmaz.

„A BBTE etikai bizottságának mai döntését látva kérjük Bode lemondását. Emlékeztetem önöket arra a kritériumrendszerre, amit maga Románia elnöke fogalmazott meg, amikor azt mondta, hogy ha egy politikus akár három mondatot is plagizált, távoznia kell a köztisztségből” – mondta Seidler.

forrás: Agerpres

fotó: Lucian Bode/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások