Felhívás!

Băsescu: Franciaország és Németország elszigeteli a keleti országokat

Băsescu: Franciaország és Németország elszigeteli a keleti országokat Románia

Traian Băsescu volt államfő szerint Franciaország és Németország még inkább elszigeteli az Európai Unió keleti részét azáltal, hogy elutasítja kelet-európai személyek jelölését az EU vezető tisztségeire.

A május 26-i választásokon a Népi Mozgalom Párt (PMP) listájáról európai parlamenti (EP-) képviselői mandátumot nyert Băsescu egy Facebook-bejegyzésben hangsúlyozza, 2009-ben két és fél évre a lengyel Jerzy Buzeket választották az EP elnökévé, a szintén lengyel Donald Tusk pedig az Európai Tanács elnöki tisztségét tölthette be. “A napokban tárgyalnak az EU kulcsfontosságú tisztségeit a következő öt évben betöltő személyekről, akik között azonban egyetlen kelet-európai sincs. Miután a Régi Európa az euróövezeti költségvetéssel izolálta magát Kelettől, Franciaország és Németország azáltal is elszigeteli a keleti országokat az EU többi részétől, hogy elutasította kelet-európai személyek jelölését az EU vezető tisztségeire” – áll a bejegyzésben.

A volt román államfő hozzáteszi, olyan “középszerű” politikusok vannak a jelöltek között, mint Charles Michel belga kormányfő vagy “a hallgatag német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen”.

“Most, amikor az Európai Uniónak nagyobb szüksége lenne, mint bármikor szolidaritásra és az integcrációs folyamatot felgyorsító politikusokra, Merkel és Macron (Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő – szerk. megj.) vastag vonalat húznak a Régi Európa és az Európai Unió keleti része közé. Kelet elszigetelésének fő ideológusa, a fiatal Macron az Európai Unió jövőjének számlájára próbálgatja katasztrofális jövőképét, és közben nem képes arra, hogy megreformálja saját országát, ugyanakkor a franciországi választásokon a szélsőséges Marie le Pen pártja porrá zúzta” – írja Băsescu.

Az EP-képviselő ama meggyőződésének is hangot ad, hogy bár az Európai Néppárt határozott kiállásának köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a Macron és Mark Rutte holland miniszterelnök által támogatott Frans Timmermans, “a keleti országok kibékíthetetlen ellenfele” legyen az Európai Bizottság elnöke, valójában mégis ő fogja irányítani az EB-t az első alelnöki tisztségből a “szürke” Ursula von der Leyen elnök helyett.

Az egykori román államfő szerint csak az EU keleti országainak összefogásával, szolidáris fellépésével van még esély “az európai építmény újjáélesztésére.” “Nem mi váltunk le, hanem ők, a régiek szigeteltek el bennünket. Pedig milyen szépen csengett a Nagyszebeni Nyilatkozat!” – teszi hozzá Băsescu, aki szerint számos olyan kelet-európai állam- és kormányfő van az Európai Tanácsban, akik alkalmasak lettek volna az Európai Tanács vagy az EB elnöki tisztségére.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. július 5., 15:03
  ÉRTÉKELÉS: 9

  nicsak ki beszėl! már a franciák sem jók!akkor nagy a baj nálatok kalózkám!lebegtek az 5%környékén,közelebb van a fenék ,mint az ég?

 • User
  Dátum: 2019. július 5., 20:37
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Beszeszko aszt hiszi, ha kitépte a törci könyéből a mihájvitézslapot, mert kalandor, akkor a moldovánok és a frankofonok csak azt az oldalt olvassák, ameljiket mutassa. De erős a szaga ennek az ügynöknek…

 • User
  Dátum: 2019. július 5., 20:31
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A volt romenyi elnök arra ment, hogy az EU – ban minden alkoholistából lehet vezért faragni. Szép szóval. Kiderült, hogy az ő fajtájából csak fejszével, ha mikor lehet. Most nagyon elkeseredett, mindenkivel kötőlödik. Azt hiszi, hogy ott olvassák a saját magáról írt ajálló levelet.

 • User
  Dátum: 2019. július 7., 12:27
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ne mutogassatok ez egy szemet dog,aki mindig aztassa a magyarokat,es a Viktort azt Victorasnak hivja,adja meg a tiszteletet Magyarorszag Miniszterelnoke,nem egy senkihazi kecskepasztor mint o