Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Azoknak nem sikerült az érettségi vizsga, akik alacsony médiával jutottak be a líceumba

Azoknak nem sikerült az érettségi vizsga, akik alacsony médiával jutottak be a líceumba Románia

Leginkább azoknak nem sikerül az érettségi vizsga, akik alacsony médiával jutottak be a líceumba – jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Ecaterina Andronescu tanügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy számottevő különbség van az idén végzett tanulók által elért eredmények (75%), és a korábbi években végzett diákok eredményei között (26%), ami azt üzeni a végzősöknek, hogy esélyeik csökkenek, ha nem sikerül a vizsgáljuk abban az esztendőben, amikor tanulmányaikat befejezték.

Ugyanakkor jelenetős különbség tapasztalható a városi és a vidéki iskolák között: míg a városi elméleti líceumok 90% körül teljesítenek, addig vidéken, főleg a szakközépiskolák, meglehetősen gyenge eredményeket produkálnak. 

Andronescu ‘elfogadhatatlannak’ nevezte, hogy vannak olyan szakközépiskolák, amelyek az elmúlt hat esztendőben folyamatosan 5 százalék alatti átmenési arányt értek el, és kilátásba helyezte, hogy ezeket szakiskolákká alakítják.

‘Az idei évben ragaszkodtunk ahhoz, hogy növeljük a helyek számát a szakiskolákban, mert előfordulhat, hogy azoknak, akiknek nincsenek elméleti ismereteik, jó gyakorlati készségekkel rendelkeznek, és megbecsülendőbb egy szakmában dolgozni és azt jól csinálni, mint abszolút elfogadhatatlan eredményeket elérni. Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy ezeket a szakközépiskolákat szakiskolákká alakítsuk, tekintettel az idei és az elmúlt években elért eredményekre ‘- magyarázta az oktatási miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Andronescu szerint két lehetőség van: csak annyi líceumi helyet meghirdetni, hogy oda ne lehessen alacsony médiával bejutni, illetve, hogy kilencedik osztály elején tananyagpótló órákat tartsanak.

Az érettségi vizsgával kapcsolatban a miniszter megjegyezte ‘megengedhetetlenül’ magas volt az óvások nyomán módosított osztályzatok száma, és azt javasolta, hogy objektívebb kritériumokat kell megszabni a dolgozatok elbírálására, de azt is felvetette, hogy azok a javító tanárok, akiknél ez nagyobb arányban előfordult, a jövőben ne vegyenek részt a vizsgabizottságokban. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük