Hirdetés
Hirdetés

Az USR öt illetékes intézményt is értesített a Blue Air ügyéről

Az USR öt illetékes intézményt is értesített a Blue Air ügyéről Románia

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerdán bejelentette: az ellenzéki párt öt illetékes intézményt is értesített a Blue Air diszkont légitársaság ügyéről, mivel szerintük “komoly kétségek” merültek fel a vállalatnak 2020-ban nyújtott állami hitellel kapcsolatban.

Az USR a Számvevőszékhez, a pénzügyminisztériumhoz, az Eximbankhoz, a Román Nemzeti Bankhoz (BNR) és az Országos Adóhatósághoz (ANAF) nyújtott be dokumentumokat.

“Olyan iratokról van szó, amelyeket az említett intézmények is könnyen ellenőrizni tudnak, és amelyek komoly kétségeket vetnek fel a Blue Airnek 2020-ban nyújtott kormányhitelt illetően” – nyilatkozta szerdai sajtótájékoztatóján Drulă, aki a dokumentumok között említette a pénzügyminisztérium 2020-ban megfogalmazott memorandumát, amely szerint nem javallott a Blue Air állami támogatása. A politikus szerint a kölcsön jóváhagyásának indoklásban is szerepel a figyelmeztetés, hogy a légitársaság nem fog tudni törleszteni, elégtelen a fedezete, és meg fogja károsítani az államot.

Az USR elnöke hangsúlyozta: a kormánynak azonnal el kellett volna koboznia azokat a javakat, amelyekkel a Blue Air a hitelt garantálta. Szerinte végrehajtási eljárást kellett volna indítani a vállalat ellen 2022 tavaszán, amikor a légitársaság “kétségbeesett” levelekben jelezte a kormánynak, hogy nem tud törleszteni. Drulă szerint valószínűleg bűncselekmény is áll a háttérben.

A politikus elmondta, hogy a hitel fedezetéül szolgáló javak elkobzásával meg lehetett volna téríteni a kár egy részét, ugyanakkor az állam az ellenőrzése alá vonhatta volna a vállalatot a részvények többségének az átvételével. Az USR elnöke szerint a kölcsönről szóló 2020-as kormányrendelet szerint az állam megtehette volna ezt az utóbbi lépést már idén januárban, amikor a Blue Air helyett az állami EximBank kezdte törleszteni a hitelrészleteket.

Sorin Grindeanu szállításügyi és Adrian Câciu pénzügyminiszter azonban nem volt hajlandó megtenni ezeket a lépéseket – mondta Drulă, hangsúlyozva, hogy a két tárcavezető magyarázattal tartozik a Blue Air ügyében.

(forrás: Agerpres, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük