Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az USR és a Jobboldal Ereje egyszerű indítványt nyújt be az oktatási miniszter ellen

Az USR és a Jobboldal Ereje egyszerű indítványt nyújt be az oktatási miniszter ellen Románia

Egyszerű indítványt nyújt be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje a tanügyminiszter ellen – közölte kedden Ionuţ Moşteanu, az USR képviselőházi frakcióvezetője.

A politikus elmondta, hogy az indítványnak a Lopásra kiképzett Románia címet adták, mert Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szégyent hoz az iskolákra. „Sorin Cîmpeanunak már rég távoznia kellett volna. Egy új oknyomozó riport rávilágít arra, hogy Iohannis egy PSD és PNL által támogatott kecskére bízta a káposztát” – jelentette ki az ellenzéki képviselő.

A PressOne online hírportál szerint Sorin Cîmpeanu 2000-ben negyedik szerzőként írt kilenc oldalt egy egyetemi kurzushoz, amelyből 2006-ban 92 oldalt vett át és állított be sajátjaként.

Cîmpeanu szerint gőzük sincs az oktatáshoz azoknak, akik őt plágiummal vádolják

Sorin Cîmpeanu kedden Aradon kijelentette, hogy ‘gőzük sincs az oktatáshoz’ azoknak, akik őt plágiummal vádolják.

A miniszter megismételte azt a hétfőn is hangoztatott érvét, hogy a plágiumvádak hátterében az új tanügyi törvények ‘elakasztásának’ a szándéka áll. Közölte, hogy a ‘több millió gyermeket érintő’ tervezetek elfogadásának folyamata a személye ellen irányuló támadások ellenére sem áll le.

Cîmpeanu elmondta, hogy a tényfeltáró cikk szerzője képtelen megkülönböztetni az egyetemi hallgatók számára készült gyakorlatfüzetet a tudományos munkától. ‘Az egyetemi gyakorlati útmutató monogramokat, törvényeket, képleteket és sémákat, ábrákat és táblázatokat tartalmaz, amelyeket nem lehet és nem szabad megváltoztatni’ – fejtette ki a miniszter.

Indoklása szerint azért szerepelt a neve a gyakorlatfüzeten, mert ‘Archimédészt nem szokás szerzőként feltüntetni’ az ilyen jellegű egyetemi anyagokon. Hangsúlyozta, hogy a gyakorlati útmutatók és szemináriumi munkafüzetek nem ISBN-számmal ellátott, tudományos munkák, és elkészítésükre a felsőoktatásban előírt eljárást alkalmazta.

A miniszter kijelentette: kíváncsi arra, hogy az új tanügyi törvények elakasztására törekvő személyek, akik korábban a 2000-ben megvédett doktori disszertációjába, most pedig a gyakorlatfüzetekbe kötöttek bele, eljutnak-e a hetedikes dolgozataihoz is. ‘Szerintem biztos kiszúrják majd, hogy valamikor lemásoltam néhány megoldást egy feladatgyűjteményből vagy egy matematika tankönyvből’ – fogalmazott Cîmpeanu. 

(forrás: Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük