Hirdetés
Hirdetés

Az USR egyszínű kormányt javasol, ha nem sikerül a jobbközép koalíciót helyreállítani

Az USR egyszínű kormányt javasol, ha nem sikerül a jobbközép koalíciót helyreállítani Románia

Az államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egyszínű USR-kormányt javasol, ha nem kezdődnek érdemi tárgyalások a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) a korábbi jobbközép koalíció helyreállítása érdekében – írta a Hotnews.ro hírportál szerdán Dan Barnát, az USR alelnökét idézve.

Hirdetés
Hirdetés

A korábbi, Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette kormányból kilépett és azt ellenzéki segítséggel megbuktató USR politikusát arra reagáltatták, hogy a PNL vezetősége kedd esti ülésén úgy döntött: a PNL nem támogat olyan kormányt, amelyet Cioloș vezet.

A PNL-t vezető Cîțu “udvariasságból” részt vesz a szerda esti pártelnöki találkozón, de csak azért, hogy tájékoztassa Cioloșt: a tavaly decemberben kötött hárompárti koalíciós megállapodás érvényét vesztette, miután az USR megszavazta a Cîțu-kabinet elleni bizalmatlansági indítványt. A megállapodásban egyébként is az szerepelt, hogy a legnagyobb párt, a PNL adja a miniszterelnököt – mutatott rá a PNL főtitkára.

Korábban az RMDSZ is jelezte: kevés esélyt lát a koalíció újjáépítésére, egy egyszínű USR-kormány beiktatását pedig nem szavazza meg.

Az USR alelnöke szerint Cioloș akár már péntekig, de legkésőbb hétfőig összeállíthatja egy USR-kormány névsorát és politikai programját, amennyiben elutasításba ütközik a jobbközép koalíció helyreállítására tett javaslata.

Korábban a miniszterelnök-jelölt nem adott egyértelmű választ arra, hogy az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) is megkeresi-e egy kisebbségi USR-kormány beiktatása érdekében, amennyiben nem sikerül helyreállítania a jobbközép koalíciót. Egy keddi televíziós nyilatkozatában már úgy fogalmazott: “nem kizárt”, hogy azoknál a pártoknál keressen támogatást, amelyekkel “alkalmilag” összefogott a Cîțu-kabinet megbuktatása érdekében, de ez mindenképpen azt jelentené, hogy az USR által összeállított, konkrét reformokat tartalmazó kormányprogram végrehajtásához keres parlamenti támogatást.

Cioloșt hétfőn bízta meg kormányalakítással az államfő, így jövő csütörtökig kell az általa javasolt kabinet névsora és programja számára bizalmat kérnie a parlamenttől.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük