Felhívás!

Az USR a belügyminiszter lemondását kéri az AUR tüntetése nyomán

Az USR a belügyminiszter lemondását kéri az AUR tüntetése nyomán Románia

Lucian Bode belügyminiszter lemondását követeli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), mert elégedetlen azzal, ahogyan a rendfenntartó szervek kezelték a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által szervezett keddi tüntetést.

“Lucian Bode miniszternek le kell mondania. Az AUR tüntetése be volt jelentve, elfogadhatatlan, hogy váratlanul érintette a rendfenntartó szerveket” – olvasható az ellenzéki párt keddi közleményében.

Az USR felrója a belügyminiszternek, hogy a tüntetőknek sikerült átjutniuk a parlament kerítésén és gépkocsikat megrongálniuk, a csendőrök pedig nem akadályozták meg őket. “A tiltakozás miatt két nagykövet a parlament épületében rekedt, és a PSD-PNL-kormány miniszterei nem jöttek el a meghallgatásra, közölték, hogy online jelentkeznek be” – sorolja a közlemény.

Az USR szerint nem ez az első alkalom, hogy a Lucian Bode belügyminiszter alárendeltségében működő rendfenntartó szervek nem látják el a feladatukat. ‘Múlt héten a rendőrök inkább azt választották, hogy Diana Şoşoacă szenátort védik, ahelyett, hogy a riportot készítő újságírók jogait védelmezték volna’ – írják.

A Románok Egyesüléséért Szövetség több törvényhozója és szimpatizánsa kedd reggel a parlament előtt tiltakozott a Covid-igazolvány bevezetése és a járvány miatti korlátozó intézkedések ellen. Később mintegy 100 tüntetőnek sikerült behatolnia a parlament udvarára. A fővárosi csendőrség együttműködő magatartásra és a parlament udvarának elhagyására szólította fel a tüntetőket.

Egyes források szerint a zavargás résztvevői a szenátus udvarán megrongálták a japán és az amerikai nagykövetség autóját. A csendőrség bejelentette, hogy intézkedik a törvénysértő tüntetők azonosításáról és megbüntetéséről.

Cioloş: George Simion veszélyt jelent Romániára

Romániára veszélyes politikusnak tartja a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) elnöke George Simiont. Dacian Cioloş szerint a hatóságoknak gondoskodniuk kellett volna arról, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) civilizált körülmények között tüntessen.

Az USR elnöke a parlament épületénél tartott keddi AUR-demonstrációról foglalt állást a Facebook-oldalán.

Kifejtette, hogy az országra veszélyes, felelőtlen, populista politikusnak tartja a tüntetést kezdeményező George Simiont. Úgy vélekedett, hogy az AUR társelnöke voltaképp a túlságosan gyenge állami intézmények kreálmánya. Szerinte a hatóságok kedden is kudarcot vallottak, mert hagyták elfajulni a parlamentnél szervezett tüntetést. “Az állam intézményei bebizonyították, hogy képtelenek védelmet és biztonságot nyújtani a polgároknak” – írta bejegyzésében.

Dacian Cioloş bírálta a csendőrséget és a belügyminisztériumot, amiért a rendvédelmi szervek “tétlenül asszisztáltak” a parlamentnél történt incidensekhez. Ugyanakkor azzal vádolta a kormányzó Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy “a politikai hatalmuk megőrzése érdekében mindent megtesznek az USR által elkezdett reformok leállításáért”.

Belügy: belépővel rendelkező személyek juttatták be a parlament udvarára a tiltakozók egy részét

A bukaresti törvényhozás épületének udvarára kedden behatolt tiltakozókat autóval juttatták be parlamenti belépővel rendelkező személyek – közölte a belügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a tüntetők egy csoportja kedden 7 óra 30 perckor gyűlt össze a bukaresti Alkotmány tér környékén, ahonnan a parlament Izvor park felőli bejáratához vonultak. Ezzel párhuzamosan parlamenti belépővel rendelkező személyek autókkal mintegy 30 tiltakozót vittek be az udvarra, akik aztán csatlakoztak a már bent tartózkodó mintegy 20, szintén parlamenti belépővel rendelkező személyhez.

8 óra és háromnegyed 11 között mintegy 1200 személy gyűlt össze a képviselőház kapujánál, a rendvédelmi szervek azonban megakadályozták behatolásukat a parlament udvarára. Később, 11 óra 15 perc körül a tömeg egy része több törvényhozó kíséretében átvonult a szenátus bejáratához, felfeszítették a kaput, és mintegy 200-300-an behatoltak az udvarra. A többieket sikerült a kerítésen kívül tartaniuk a rendvédelmi szerveknek – ismertette az eseményeket a szaktárca.

A közlemény szerint a parlament udvarára bejutott személyeket a lépcsőn és a bejárati ajtónál feltartóztatták, majd kivezették őket az udvarról.

“A rendvédelmi szervek mindvégig nyugalomra és a törvények tiszteletben tartására szólítottak fel. Erőszakot nem alkalmaztak, és fizikai erőszakra vonatkozó panaszokról sem érkezett jelentés” – nyomatékosították a közleményben.

A belügyi tárca szerint a tiltakozáson összesen mintegy 2000 személy vett részt. A megmozdulást nem engedélyezték, “törvényhozók egy csoportja” és több civil szervezet vállalta fel. Jelenleg zajlik a törvényszegők azonosítása – tájékoztatott a minisztérium.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások