Hirdetés
Hirdetés

Az új munkaügyi miniszter a tárca struktúrájának zsugorítását és komoly ellenőrzéseket ígér

Az új munkaügyi miniszter a tárca struktúrájának zsugorítását és komoly ellenőrzéseket ígér Románia

A munkaügyi minisztérium struktúrájának zsugorítását, illetve a nyugdíjak kifizetéséhez szükséges büdzsé helyzetét célzó komoly ellenőrzéseket vetít elő Violeta Alexandru új munkaügyi miniszter, aki szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) aggasztóan nagy deficitet hagyott hátra ezen a téren.

Hirdetés
Hirdetés

Violeta Alexandru kedd reggel, a munkaügyi minisztérium bejáratánál várakozó újságíróknak elmondta, zsugorítani akarja az intézmény struktúráját, ugyanakkor nagy hangsúlyt szándékozik fektetni arra, hogy a nyugdíjasokkal és alkalmazottakkal való kapcsolattartásban részt vevők megfelelő szakmai felkészítésben részesüljenek. Rajtuk lesz a hangsúly, és nem a vezetői tisztségekben levőkre, szögezte le a munkaügy új minisztere.

A nyugdíjbüdzsé helyzetét illetően Violeta Alexandru rámutatott, a PSD aggasztóan nagy deficitet hagyott hátra ezen a téren, emiatt nagyon komoly ellenőrzéseket szándékozik végezni, hogy kiderüljön, mi a valós helyzet, és minden erre vonatkozó információt meg fog osztani a közvéleménnyel.

Alexandru bejelentette ugyanakkor, hogy minél hamarabb létre fog hozni egy információs pontot a munkaügyi minisztérium székhelyének közelében, ahol az érdeklődök információkat kaphatnak és kérhetnek az intézmény által biztosított szolgáltatásokról.

Ebben a kontextusban rámutatott, hogy első útja a petíciókat feldolgozó irodába fog vezetni, hogy megtudja, milyen kérelmekkel fordulnak a polgárok a minisztériumhoz, illetve, hogy milyen válaszokat kaptak ezekre az intézmény részéről. Az esetleges problémákat pedig a lehető legrövidebb időn belül korrigálják, hangsúlyozta a miniszter.

Ami az országos minimálbért illeti, kifejtette, hogy az elkövetkező időszakban egy sor megbeszélést fog folytatni a szociális partnerekkel, hogy megtalálják a leghelyesebb és legobjektívebb módot ennek kiszámítására.

A bértörvényt és nyugdíjtörvényt illetően pedig az új munkaügyi miniszter leszögezte, hogy be fogja tartani a hatályos törvényt, és folytatni fogja a párbeszédet a szociális partnerekkel, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat Románia, a nyugdíjasok és a dolgozók számára.

Violeta Alexandru a magánszférában tevékenykedőkkel szemben is jelezni akarja, hogy fontosak számára, tiszteletben tartja munkájukat, arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy egy vállalkozást talpon tartsanak, amely alapján adókat és illetékeket fizetnek az állami büdzsébe.

Rögtön Violeta Alexandru után Marius Budăi volt munkaügyi miniszter is megérkezett a minisztériumba, hogy átadja a tárcát.

Leköszönő miniszter: hiánytól vagy többlettől függetlenül, a nyugdíjakat ki kell fizetni

A nyugdíjakat a költségvetési hiánytól vagy többlettől függetlenül ki kell fizetni, és az új kormánynak be kell tartania a nyugdíj- és bértörvényt, jelentette ki Marius Budăi volt munkaügyi miniszter kedd reggel.

“A nyugdíjbüdzsé hiánya, avagy többlete nem a nyugdíjasok gondja. Én úgy gondolom, hogy hiánytól vagy többlettől függetlenül, a nyugdíjakat ki kell fizetni” – fejtette ki Budăi mielőtt mandátumát átadta volna az új munkaügyi miniszternek, Violeta Alexandrunak.

Marius Budăi megemlítette ugyanakkor, hogy az új kormánynak be kell tartania a nyugdíj- és bértörvényt, és a tanári fizetések emelését 2020. szeptember elsejétől előíró határozatot. Ebben a kontextusban Budăi hangsúlyozta, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) 2020-as költségvetési tervezetében a célkitűzés az volt, hogy a deficit szintjét a nemzeti össztermék (GDP) 3%-án tartsák.

Ami pedig az országos minimálbér 100 lejjel, illetve 150 lejjel (a felsőfokú végzettséggel és legalább egy ledolgozott évvel rendelkezők esetében) való növelését illeti, a volt miniszter hangsúlyozta, hogy az erről szóló kormányhatározatot hétfőn mutatták be első olvasatban a kormányban, és szerdára ütemezték be a közvitát.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük