Hirdetés
Hirdetés

Az új hatalom és ellenzék politikai csatározása jegyében kezdődött a parlament első ülésszaka

Az új hatalom és ellenzék politikai csatározása jegyében kezdődött a parlament első ülésszaka Románia

Az új jobbközép kormánykoalíció és a szociáldemokrata ellenzék politikai csatározása jegyében kezdődött hétfőn a tavaly december 21-én alakult román parlament első rendes ülésszaka.

Hirdetés
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter lemondását követelő feliratokkal érkeztek a parlamentbe, az egy hónapja hivatalba lépett tárcavezetőt téve felelőssé azért a bukaresti Matei Balș járványtani kórházban bekövetkezett tűzért, amely pénteken öt, azóta pedig további három páciens halálát okozta.

Ludovic Orban, a kormánykoalíció legnagyobb pártját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető képviselőházi elnök a korábbi, PSD által uralt parlament örökségének felszámolását nevezte a jobbközép kormánykoalíció egyik prioritásának. Rámutatott: el fogják utasítani a büntetőjog módosítása érdekében beterjesztett szociáldemokrata törvénykezdeményezéseket, és ki akarják javítani az igazságügyi törvényeket, figyelembe véve az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos elvárásokat, a Velencei Bizottság, a GRECO (az Európa Tanács korrupcióellenes testülete) és az Európai Bizottság ajánlásait.

Valamennyi kormánypárt az idei állami költségvetés elfogadását nevezte a parlament legsürgősebb feladatának, Florin Cîțu miniszterelnök azonban hétfőn közölte: a büdzsé beterjesztése néhány napig még késni fog, mert a minisztériumok még nem véglegesítették az egyes ágazatok reformjáról szóló terveiket, márpedig az új kormány ettől teszi függővé a közpénzek elosztását.

A kétkamarás román parlament december 23-án szavazott bizalmat Florin Cîțu liberális miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányának, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alakított a december 6-i parlamenti választások után.

Hétfőn a parlament mindkét háza megválasztotta a házbizottságot. Az RMDSZ ezekben a testületekben egy-egy háznaggyal képviselteti magát. Az RMDSZ képviselőházi csoportját a most kezdődött tavaszi ülésszakban Csoma Botond, a szenátusi frakciót pedig Turos Loránd vezeti.

Elfogadták a betegszabadságról és a kényszerszabadságról szóló sürgősségi kormányrendelteket

Elfogadta hétfőn a szenátus a betegszabadságról (2020/209) és a kényszerszabadságról (2020/211) szóló sürgősségi kormányrendelteket.

Mindkét rendelet elfogadását 123 szenátor támogatta, egy ellene szavazott és 11-en tartózkodtak.

A 2020/209-es sürgősségi kormányrendelet többek között előírja, hogy azok az egészségbiztosítással rendelkező személyek, akiket otthon vagy más deklarált helyszínen karanténba helyeztek, betegszabadságra jogosultak. Az erre vonatkozó dokumentumokat a háziorvos állítja ki a megyei közegészségügyi igazgatóságok által kiállított igazolás alapján.

A 2020/211-es sürgősségi kormányrendelet többek között előírja, hogy 2021. június 30-áig meghosszabbítják az alkalmazottak kényszerszabadsága után fizetett állami támogatást.

A két rendeletről a képviselőház hoz végleges döntést.

Elutasították a büntetőtörvénykönyvek módosítására az elmúlt ülésszakban tett javaslatokat

Elutasította hétfőn a szenátus a büntetőtörvénykönyvek módosítására az elmúlt ülésszakban tett javaslatokat.

A javaslatok visszautasítását 87 szenátor támogatta, 48 ellene szavazott.

A szenátus jogi és alkotmányossági bizottsága múlt héten közös jelentésben foglalt állást a visszautasítás mellett.

Iulia Scântei, felsőház jogi bizottságának elnöke ‘történelminek’ nevezte akkor a döntést, amely az alkotmánybíróság vonatkozó döntéseit életbe ültetve véget vet a román jogalkotás ‘legsötétebb időszakának’, amelyben a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy módosította a büntető törvénykönyvet és a perrendtartási törvénykönyvet, hogy az a ‘bűnelkövetőket favorizálja’.

A módosítások ügyében a képviselőház hoz végső döntést.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük