Felhívás!

Az RMDSZ támogatja az önkormányzati választások elhalasztását

Az RMDSZ támogatja az önkormányzati választások elhalasztását Románia

Az RMDSZ szerint hat hónappal el kellene halasztani a júniusban esedékes önkormányzati választásokat, jelenleg ugyanis a lakosság egészségének védelme és a koronavírus-járvány hatásainak csökkentése kell hogy legyen a prioritás – nyilatkozta szerdán az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök azt mondta, a fő cél jelen pillanatban a vírus terjedésének késleltetése, hogy ne nehezedjen túl nagy nyomás az egészségügyi ellátórendszerre és az állami intézményekre. Ennek érdekében szigorúan be kell tartani a szakemberek utasításait és a hatóságok döntéseit – tette hozzá.

“Aztán következik a gazdaság – mi történik a kis- és középvállalkozásokkal, mert ők képezik az alapot, és milyen gyorsan kellene előállnia a kormánynak néhány intézkedéssel. Csak ezek után lehet majd az önkormányzati választásokkal foglalkozni, de nem júniusban” – fogalmazott Kelemen.

Az RMDSZ elnöke szerint a szakemberek előrejelzéseiből, az eddigi statisztikákból és főleg a más érintett országok járványhelyzetének alakulásából ítélve “semmi esély sincs arra”, hogy júniusban “normális körülmények között” megszervezhessék a helyhatósági választásokat.

“Meglátásunk szerint a választások legfeljebb hat hónappal való elhalasztása lenne az észszerű megoldás, valamikor szeptember végén, október elején kellene megtartani, de természetesen nem a parlamenti választásokkal egy időben” – nyomatékosította.

Az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője, Cseke Attila a téma kapcsán elmondta, a közigazgatási törvénykönyv értelmében a választások elhalasztásáról organikus törvényt kell elfogadnia a parlamentnek, ugyanakkor meg kell hosszabbítani a polgármesterek, helyi választottak, helyi tanácsok, megyei tanácsok mandátumát. Az RMDSZ készen áll megszavazni egy ilyen törvényt – tette hozzá Cseke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 18., 23:32
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Jobb lenne Kelemen úr,hogyha hatással lenne ezekre a büszke, bunkó, szűk látókörű szavazóira akik túl vannak a 60-on, hogy ne rojják reggeltől estig az utcát. Emellett mindenkire,kivéve aki kell menjen munkába még, mert itt még nagyobb bajok lesznek. Nem érdekel sem párt, sem nemzetiség itthon, egy a lényeg, hogy mihamarabb túl legyünk ezen a szaron amit a nyakunkba zuditottak a piramis tetejéről. Szüleink, testvéreink, gyerekeink és barátaink sokkal fontosabbak mint az a kiló liszt. Vigyázzunk egymásra és segítsünk egymásnak ahogyan mindenkinek telik az erejéből. Ki kell tart