Felhívás!

Az ortodox húsvét utánig zárva maradhatnak az iskolák

Az ortodox húsvét utánig zárva maradhatnak az iskolák Románia

Zárva maradnak az iskolák a szükségállapot ideje alatt, nyilatkozta Monica Anisie tanügyminiszter vasárnap a HotNews.ro hírportálnak.

“Egyelőre nincs semmilyen határidő az iskolák bezárását illetően, viszont a szükségállapot ideje alatt egyértelmű, hogy zárva maradnak, vagyis az ortodox húsvét utánig szünetel az oktatás” – mondta a tanügyminiszter.

“Az oktatás felfüggesztésének hatálya mindaddig fennállhat, amíg gyermekeink egészségét már semmi nem fogja veszélyeztetni. A tanulás egy állandó folyamat, amelyet mindannyiunknak támogatnunk kell, függetlenül azoktól a különleges átmeneti körülményektől, amelyekben mindannyian vagyunk” – tette hozzá Monica Anisie.

Monica Anisie az első illetékes, aki információval szolgál a kényszervakáció meghosszabbításáról. Mivel az ortodox húsvét április 19-re esik, az oktatás legkorábban április 21-én, kedden indulat újra.

A kormány múlt heti döntésének értelmében az oktatást március 22-ig függesztették fel az iskolákban és óvodákban, és március 31-ig az egyetemeken, azonban Klaus Johannis államfő hétfőtől szükségállapotot hirdet az országban, melynek időtartama legtöbb 30 nap lehet, hosszabbítási lehetőséggel.

A tanév eredeti beosztása szerint a diákok húsvéti vakációja április 4-21. között tart.

Hétfőn indul az iskolatévé-program a nyolcadikosok és érettségire készülők számára

Iskolatévé segítségével készülhetnek az érettségire, illetve a képességvizsgára a tanulók. Az oktatási tartalmakat a közszolgálati televízió sugározza.

A nyolcadik osztályos tanulók számára az órák reggel zajlanak (9-től a román nyelv és irodalom, 9:30-tól a matematika), a 12. osztályosoknak pedig délután (15 órától román nyelv és irodalom, 15:30-tól matematika), a román közszolgálati televízió kettes csatornáján (TVR 2).

A 12. osztályosoknak heti két-két kurzust tartanak románból és matematikából, és egy-egy kurzust biológiából, kémiából, fizikából, történelemből és földrajzból.

A tanfolyamok a TVR 2-n, az interneten, a TVR YouTube-csatornáján és a www.tvr.ro honlapon is követhetők.

A műsorok hétfőtől péntekig nézhetők.

(Hotnews/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.