Felhívás!

Az ország 40 fő víztározó tavában csökken a víz szintje, de elegendő lesz a fogyasztók számára

Az ország 40 fő víztározó tavában csökken a víz szintje, de elegendő lesz a fogyasztók számára Románia

A központosított vízellátó hálózatra csatlakozott fogyasztók számára még elegendő a romániai víztartalék, de csökkenőben van – közölte kedden az Agerpres hírügynökséggel a Román Vízügyi Igazgatóság (ANAR).

Jelenleg 18 megye összesen 274 településén korlátozott a felszíni hálózatból történő vízellátás, további 384 településen a kutakból történő fogyasztást kellett korlátozni.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az ország 40 fő víztározó tavában július végéig csökkenni fog a víz szintje, de elegendő lesz a központosított vízellátó hálózatra csatlakozott fogyasztók számára. Mindazonáltal a lakosságot felelősségteljes és észszerű vízfogyasztásra kérik, vagyis arra, hogy ‘amennyire lehet, spóroljanak vele’. Ennek egyik módja, ha ott, ahol erre lehetőség van, a háztartási tevékenységekre más forrásokból származó vizet használnak (akár esővizet), hogy mindenkinek jusson ivóvíz.

Az ország 40 fő víztározó tavában jelenleg 3,27 milliárd köbméter víz van (a július 5-én mért 3,45 milliárdhoz képest). A 40 tó telítettsége 75,40%-os, míg július 5-én még 82%-os volt. Az ANAR becslése szerint ez az érték július végéig sem fog 70 százalék alá csökkenni.

A Duna hozama 1950 köbméter másodpercenként, ami a sokévi júliusi átlag (5350 köbméter/s) 35 százaléka. Ez a hozam július végére 1900 köbméter/s-ra csökken az országos hidrológiai és vízgazdálkodási intézet becslései szerint.

Jelenleg 274 településen korlátozott a felszíni hálózatból történő vízellátás Arad, Bihar, Hunyad, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj és Gorj megyében.

A kutakból történő fogyasztást az öntözések miatt kellett korlátozni 384 településen Hunyad, Szilágy, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Bákó, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj megyében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.