Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az Orban-kormány beiktatásáról szavaz a parlament

Az Orban-kormány beiktatásáról szavaz a parlament Románia

Hétfőn 14 órától szavaz a parlament együttes ülése Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök vezette kormányról és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányprogramjáról. Az új kabinet beiktatásához legkevesebb 233 szavazatra van szükség.

Hirdetés
Hirdetés

Orban: a PSD és a Pro Románia bojkottja azt jelzi, hogy őket csak a választási számítások érdeklik

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Pro Románia „bojkottja” azt jelzi, hogy őket csak a választási számítások érdeklik – jelentette ki hétfőn Ludovic Orban kijelölt kormányfő.

„Nem emlékszem, hogy az elmúlt 30 évben történt volna ilyen, hogy a kormány beiktatásáról döntő parlamenti ülést két politikai párt bojkottálja. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy egyáltalán nem értik Románia szükségleteit, egyáltalán nem tartják tiszteletben a románok igényeit, és kizárólag a választási számításokban érdekeltek” – hangoztatta Orban a parlament két házának közös plenáris ülésén.

A kijelölt miniszterelnök üdvözölte a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), a Népi Mozgalom Pártot (PMP) az RMDSZ-t, a nemzeti kisebbségek képviselőit és azokat, akik úgy döntöttek, hogy támogatják kabinetjét.

„Egy bizalmatlansági indítvány után vagyunk, amely véget vetett egy olyan kormányzásnak, amely nagy károkat okozott. Túl kell lépnünk ezen, és el kell kezdenünk az újjáépítést, a párbeszédet, hogy Románia visszatérjen az euro-atlanti útra” – mondta Orban.

A miniszterelnök jelezte, hogy kormányának rövid megbízatása van, és a célkitűzései is ezen „korlátozásokból” indulnak ki.

„A kabinet mandátuma rövid lesz, de bizonyos intézkedéseket muszáj meghozni”

Kormányának rövid idejű, maximum egyéves lesz a mandátuma, de bizonyos intézkedéseket így is meg kell hozni – jelentette ki a Ludovic Orban.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt mondta, kormányprogramja a szűkös időkerethez alkalmazkodik, mivel most alakuló kabinetje maximum egy éven át lesz hatalmon.

Ugyanakkor bizonyos kérdésekben sürgősen döntéseket kell hozniuk: például a már egy hete a tárnákban tiltakozó Zsil-völgyi bányászok ügyében. A bányászok azért tiltakoznak, mert a kormány nem hosszabbította meg annak a rendeletnek a hatályát, amely lehetővé teszi, hogy a bányák bezárása után is biztosított jövedelmük legyen – mondta.

Orban szerint egy másik elkerülhetetlen intézkedés az állami költségvetés kiigazítása, mert számos közintézmény kifogyott a rendelkezésére álló keretből, és fennáll a veszély, hogy az alkalmazottak nem kapják meg bérüket. A kijelölt miniszterelnök azt mondta a parlamentben tartott beszédében, hogy késik a fogyatékkal élőknek járó segély, valamint gondozóik bérének kifizetése.

A közelgő télre való felkészülés szintén gyors intézkedéseket követel meg, mert egyelőre mind energetikai, mind útkarbantartási szempontból ‘katasztrofális’ a helyzet – tette hozzá a PNL elnöke.

Legitim kormány feladata továbbá az új uniós biztosjelölt nevesítése, és a 2020-as évre szóló költségvetést szintén sürgősen ki kell dolgozni. Utóbbi határideje november 15-e – sorolta Ludovic Orban.

Az új kormánynak ugyanakkor az ügyészségi vezetők helyzetével is foglalkoznia kell, és biztosítania kell az uniós alapok felhasználását, mert idén 600 millió eurós rendelkezésre álló összeget nem költött el a kormány, jövőre pedig fennáll a veszély, hogy 3,2 milliárd eurós uniós alapot nem fognak felhasználni – állította a kijelölt kormányfő.

Barna: az USR nem fogja tétlenül szemlélni az esetleges kisiklásokat

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megszavazza az Orban-kormány beiktatását, támogató voksuk azonban nem garancia arra, hogy az alakulat tagjai tétlenül szemlélik majd az esetleges kisiklásokat vagy a „feddhetetlenségi problémákkal” küzdő személyek kinevezését – hangoztatta a parlament együttes plénuma előtt mondott beszédében Dan Barna, az USR elnöke.

Barna szerint a romániai politika megoldásra váró nagy problémája jelenleg az, hogy miként lehetne mielőbb törvénybe foglalni a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű kezdeményezést, „miként lehetne megbizonyosodni arról, hogy (…) nemcsak hozzáértő, hanem őszinte és feddhetetlen személyek kerülnek a fontos köztisztségekbe”.

Hozzátette, pártja arra számít, hogy a PNL-vel kötött politikai megállapodásba foglalt intézkedések az Orban-kormány „világos és felvállalt célkitűzései” lesznek.

Felszólalásában Dan Barna felrótta a szociáldemokrata kormánynak, hogy „nem sikerült egyetlen autópályát sem építenie”, hogy nem fejezte be egyik regionális kórház építését sem, illetve hogy a beígért 2500-ból csak 45 óvodát épített meg. Az USR-elnök felidézte ugyanakkor, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján „több mint 20.000 bűnöző” szabadult a börtönből.

Barna rámutatott, az előre hozott választások megszervezése az elnökválasztásokat követő időszak „fontos témája marad”, akárcsak a jövő évi költségvetés kidolgozása.

Kelemen: nem várunk csodákat az új kormánytól, de felelős kormányzásra számítunk

Nem várnak csodákat az új kormánytól, de felelős kormányzásra számítanak – jelentette be hétfőn, az Orban-kabinet beiktatásáról szóló parlamenti ülésen Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

„Mi, az RMDSZ, nem várunk csodákat az új kormánytól, de minden polgárral szemben felelősségteljes kormányzásra számítunk, tiszteletre számítunk minden ember, minden közösség irányában, azt várjuk, hogy az ország ügyeit helyesen és átlátható módon irányítsák. Várjuk önöktől az idei költségvetés kiigazítását, a jövő évi büdzsé kidolgozását, amelynek kiegyensúlyozottnak kell lennie, olyannak, amely a közelmúlt történetében első ízben biztosítja az oktatásnak a bruttó hazai termék 6%-át” – mondta Kelemen.

Hozzátette: azoknak a minisztereknek, akik gyakran eljárnak majd a parlament szakbizottságainak üléseire, és párbeszédet folytatnak a törvényhozással, „könnyebb lesz az életük”, és jobb eredményeket fognak elérni.

„Ha tiszteletben tartják a romániai magyar közösséget, akkor részünkről is tiszteletet és támogatást fognak kapni’ – hangoztatta az RMDSZ elnöke, aki felhívta a kijelölt miniszterelnök figyelmét arra, hogy kabinetjébe olyanokat is jelölt, akiket elutasítottak a parlament szakbizottságai, illetve olyanokat is, ‘akiknek nincs keresnivalójuk egy jobbközép kormányban’.

„Az igazi felelősség az, hogy a következő egy évben ne kompromittálják hosszú távon egy jobbközép kormány esélyeit. Minden hiba, arrogancia, a professzionalizmus hiánya, túlzás, illetve a mértéktartás hiánya veszélyezteti a parlamenti választások utáni folytatás esélyét. Romániának jobboldali kormányra van és lesz szüksége a jövő évi választások után is. Hogy ez így lesz-e vagy sem, az attól függ, hogy önök miként fognak kormányozni. Ma megszavazzuk, hogy elhagyják a kikötőt, készen állunk arra, hogy támogassuk, ha megérdemlik, és fel vagyunk készülve arra is, hogy szankcionáljuk, ha kell, beleértve adott esetben a bizalmatlansági indítványt is” – szögezte le Kelemen.

Pașcan: a PMP megszavazza az Orban-kormány beiktatását; az ország stabilitásánál nincs fontosabb

A Népi Mozgalom Párt (PMP) megszavazza a Ludovic Orban vezette kormány beiktatását, mert jelen pillanatban az ország stabilitása mindennél fontosabb – hangoztatta a parlament plénuma előtt mondott beszédében Marius Paşcan PMP-képviselő.

A párt alsóházi frakcióvezetője azt mondta, a liberális kormány egyik fő feladata és kötelessége véget vetni annak, hogy a pártklientúra érdekei szerint osszák el a közpénzeket, továbbá prioritásként kell kezelnie a nagy fejlesztési projekteket, főleg az infrastruktúra fejlesztését.

A PMP szerint mindemellett fontos a vasúti hálózat felújítása és korszerűsítése, illetve a gázvezeték-hálózat kiterjesztése. Az alakulat továbbra is kitart a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés, illetve a törvényhozók számának 300-ra való csökkentése mellett, emellett úgy véli, hangsúlyos figyelmet kell fordítani a Moldovai Köztársasággal való viszonyra – hangoztatta Paşcan.

Vosganian: az ALDE megszavazza az Orban-kormányt, hogy elejét vegye az instabilitásnak

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) törvényhozói megszavazzák az Orban-kormányt, hogy elejét vegyék az instabilitásnak az országban – jelentette ki Varujan Vosganian képviselő.

Vosganian a parlamentben közölte, hogy az ALDE el akar kerülni egy ‘költséges’ instabilitási időszakot, annál is inkább, mert az év végéhez közeledve szükség van költségvetés-kiigazításra. Ugyanakkor azonban óvatosságra inti az ALDE törvényhozóit egyes miniszterjelöltek ‘profilja’ és az általuk tett nyilatkozatok – szögezte le a képviselő.

Pambuccian: a kisebbségek 17 képviselője az Orban-kabinet beiktatására szavaz

A kisebbségek 17 képviselője jelen van a parlament plénumának ülésén és az Orban-kabinet beiktatására szavaz – jelentette be hétfőn Varujan Pambuccian, a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetője.

„A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának 17 tagja van. Mindannyian jelen vannak és a kormány beiktatását fogják támogatni” – mondta Pambuccian a parlamentben.

A PSD-frakció vezetője sikertelenül kérte, hogy névsorolvasással ellenőrizzék a kvórumot

Alfred Simonism, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője sikertelenül kérte, hogy névsorolvasással ellenőrizzék a kvórumot a kormány iktatásáról szóló parlamenti ülésen.

Simoni arra hivatkozva kérte a jelenlét ellenőrzését, hogy a szabályzatban nincs arra vonatkozó passzus, hogy kártyával és kézfelemeléssel is szavazni lehessen.

Alina Gorghiu ülésvezető szerint „jó lett volna”, ha ez a kezdeményezés egy olyan csoport vezetőjétől jön, amely nem bojkottálja a szavazást és azt mondta: a kvórum megléte a szavazást követően derül ki.

Négy PSD-képviselő is megszavazta a kormány beiktatását

Cristina Burciu, Marius Bota, Elena Hărătău és Eugen Gioancă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói is megszavazták hétfőn az Orban-kabinet beiktatását.

Ugyanakkor támogatták a liberális kabinet megalakulását Liviu Balint, Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Emilia Meiroşu és Georgian Pop, a Pro Románia képviselői.

A szavazáson részt vevők között szerepelt Remus Borza PSD-képviselő, aki függetlenként dolgozik, valamint Alexandru Băişanu, Marian Cucşa, Adrian Dohotaru, Mihăiţă Găină és Emanoil Savin független képviselők.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük