Felhívás!

Az MPP magyarellenes gyűlöletkeltésért panaszolta be az ügyészségen Dan Tanasăt

Az MPP magyarellenes gyűlöletkeltésért panaszolta be az ügyészségen Dan Tanasăt Románia

Magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és bűncselekményre való felbujtás miatt panaszt tett kedden a Magyar Polgári Párt (MPP) a gyergyószentmiklósi ügyészségen a magyar szimbólumok és feliratok ellen harcoló Dan Tanasă bloggerre.

Mezei János, az MPP elnöke az MTI-nek elmondta: nemcsak a sepsiszentgyörgyi bloggert, hanem az általa létrehozott Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) és a gyűlöletkeltést “felhangosító” Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát is bepanaszolták.

A pártelnök hozzátette: a panaszban megfogalmazott állításaikhoz közel 90 oldalnyi bizonyítékot mellékeltek. Megjegyezte: abban reménykednek, hogy jogi úton le tudják állítani a bepanaszoltak gyűlöletkeltő tevékenységét.

Az MPP közleménye szerint Dan Tanasă 11 éve uszít a magyarok ellen, a blogján közölt szövegekben torzítva, félremagyarázva “tudósít” magyar témákról, az általa indított perekről. Bejegyzéseit gyalázkodó, fenyegető hozzászólások követték a blogon egészen 2018 nyaráig, amikor az Országos Diszkriminációellenes Tanács egyebek között azért büntette a bloggert, mert nem moderálta a hozzászólásokat. Az MPP szerint Dan Tanasă azóta letiltotta a hozzászólásokat a blogján, és a gyűlöletkeltő kommentárok a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának a közösségi oldalára költöztek, mely átveszi Dan Tanasă uszító szövegeit.

Mezei János elmondta: ezúttal nem Dan Tanasă és egyesülete bírósági feljelentéseit, hanem az uszító szövegeiket kifogásolták. Az is hozzátette azonban, hogy a panasszal próbálnak kiállni a sértett MPP-s polgármesterek mellett, akiket a blogger vagy egyesülete jelentett fel a bíróságon a székely szimbólumok használata vagy a magyar feliratok miatt.

Dan Tanasă a magyar identitás elemeit támadó bloggeri tevékenység után, 2014-ben bejegyezte az Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), amely az elmúlt években több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok ellen a magyar és a székely szimbólumok használatát, valamint a magyar feliratozást kifogásolva. A perek többségét megnyerte. Az ADEC az elmúlt hónapokban egyebek között azokat a kétnyelvű feliratokat vette célba, amelyeken nem felül van a román és alul a magyar változat, hanem a román és a magyar szövegeket egymás mellett helyezték el, vagy a magyar felirat szerepel felül.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.