Felhívás!

Az iskolák bezárásának felülvizsgálatát kéri Molnár Zsolt ombudsman-helyettes a minisztériumtól

Az iskolák bezárásának felülvizsgálatát kéri Molnár Zsolt ombudsman-helyettes a minisztériumtól Románia

Álláspontot kér Molnár Zsolt ombudsman-helyettes Sorin Ion oktatási minisztériumi államtitkártól az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az iskolák megnyitására vonatkozó ajánlásával kapcsolatban.

A szaktárcának küldött átiratban Molnár Zsolt hangsúlyozza, olyan országok, amelyekben több mint 20 ezer új koronavírusos megbetegedést jegyeztek naponta, bár a korlátozó intézkedéseket nem tudták elkerülni, az iskolákat nyitva tartották, természetesen szigorú higiéniai és távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség mellett.

Az ombudsman-helyettes idézi a Szülői Egyesületek Országos Szövetsége által végzett közvélemény-kutatás eredményét, amely szerint a szülők csaknem fele úgy véli, hogy az iskolák bezárása nem szolgálja az oktatási rendszer javát, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem szabad szem elől téveszteni azokat az egyenlőtlenségeket, amelyek a hátrányos helyzetű tanulók oktatáshoz való hozzáférése kapcsán merülnek fel.

Hivatkozik Molnár Zsolt a World Vision Románia egyik felmérésére is, amely szerint a korlátozó intézkedések bevezetésének elején a vidéken élő gyerekek 40 százaléka nem részesült online oktatásban, ugyanakkor háromból egy vidéki településen gyenge a térerő vagy egyáltalán nincs, ami közvetlenül érinti a tanulmányaikat folytatni akaró diákokat. “Ugyanakkor az iskolák bezárásáról szóló döntés nem tért ki egy olyan intézkedéstervre, amely alkalmazható lenne azokban a térségekben, ahol az online oktatás nem működik” – nyomatékosítja.

Molnár Zsolt hangsúlyozza, az ebben az időszakban készült nemzetközi tanulmányok nem igazolják, hogy a járvány eleje óta sok fertőzési góc alakult volna ki iskolákban, sőt: a WHO október 21-i jelentése értelmében kimutatták, hogy a koronavírussal diagnosztizált gyerekek többsége otthon fertőződött meg.

Mindezek figyelembevételével a Nép Ügyvédje hivatalból eljárást indított az ügyben, és álláspontot vár a minisztériumtól a WHO-nak az iskolák újbóli megnyitására vonatkozó ajánlásával kapcsolatban – tette hozzá Molnár Zsolt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.