Felhívás!

Az igazságügyi miniszter a kormány elé terjesztette a SIIJ felszámolását célzó törvénytervezetet

Az igazságügyi miniszter a kormány elé terjesztette a SIIJ felszámolását célzó törvénytervezetet Románia

Stelian Ion igazságügyi miniszter közölte, hogy péntek reggel benyújtotta a kormányhoz az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolását célzó törvénytervezetet.

Stelian Ion sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy a tervezetet annak dacára is aláírta és a kormány elé terjesztette, hogy csütörtökön a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte azt. A CSM által megfogalmazott vélemény ugyanis csak konzultatív jellegű – szögezte le a miniszter.

“Számomra a SIIJ felszámolása a normalitás útjára lépést jelenti” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a célkitűzés a kormányprogramban is szerepel.

A miniszter szerint jelenlegi formájában a speciális ügyészség teljesen hatástalan, nem alkalmas a törvénytelenségeket elkövető bírák és ügyészek bíróság elé állítására, mert központosított, nincsenek területi kirendeltségei, és körülbelül 6000 ügyiratcsomó van jelenleg is az asztalán. Átlagban évente két nyomozati anyag vezetett vádemeléshez, ami kevés – vélekedik Stelian Ion, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a SIIJ egyetlen vádemelése sem történt korrupció miatt. “Nem képzelhetjük azt, hogy a SIIJ megalakítása óta hirtelen megszűnt minden korrupciós cselekmény a bírák körében” – fogalmazott.

A tárcavezető arról számolt be, hogy olyan bírák és ügyészek ellen kezdeményeztek büntetőjogi eljárásokat, akik 2017-2018-ban nem értettek egyet az igazságügyi törvények módosításával. “Sorra hívták be a SIIJ-hez őket, ami azt bizonyítja, hogy ennek az ügyészi részlegnek az a célja, hogy nyomást gyakoroljon a becsületes bírákra, akik felemelték szavukat az említett törvényekkel kapcsolatban. Elképesztő anomáliákat is tapasztalhattunk, mint például magas rangú európai tisztségviselők kivizsgálását, noha erre nem terjedt ki a hatáskörük” – mondta Stelian Ion, csalódásának adva hangot a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatív véleményezése miatt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.