Felhívás!

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának aktiválását kérte Klaus Johannis

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának aktiválását kérte Klaus Johannis Románia

Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának aktiválását kérte az Európai Tanács tagjaival tartott videokonferencián Klaus Johannis államfő.

Az Államelnöki Hivatal sajtóközleményben tájékoztatott, hogy a tanácskozáson Johannis elnök felvázolta azoknak a román állampolgároknak a helyzetét, akiknek a COVID-19 pandémia miatt megszűnt a munkaszerződésük, és a határátkelési megszorítások miatt nem tudnak hazatérni Romániába. Ezért a román államfő humanitárius tranzitfolyosók kialakítását kérte az Unió területén, amelyek lehetővé teszik az állampolgárok hazatérését. Ugyanakkor kérte az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának aktiválását annak érdekében, hogy a tagállamok haza tudják utaztatni polgáraikat úgy az uniós, mint az Unión kívüli országokból.

Klaus Johannis hangsúlyozta a szabad helyváltoztatás jogának fontosságát az Unión belül, ugyanakkor támogatta, hogy ideiglenesen korlátozzák az EU-ba való belépést az Unión kívüli állampolgárok számára, amennyiben az utazás nem életbevágó.

Az államfő kiemelte: fontos az egységes piac integritásának biztosítása, ezzel kapcsolatban üdvözölte az Európai Bizottság azon kezdeményezését, hogy közös közbeszerzési eljárásokat indítson orvosi eszközökre és felszerelésekre.

Az ülésen az Európai Tanács tagjai egyetértettek az Európai Bizottság arra vonatkozó irányelvével, hogy összehangoltan kell fellépni az Unió külső határain, valamint azzal is, hogy ideiglenesen korlátozni kell a nem életbevágóan fontos utazásokat az Európai Unióban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.