Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EU még a román uniós elnökség idején megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával

Az EU még a román uniós elnökség idején megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával Románia

Románia támogatja az EU bővítését és a csatalakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával még az idei év első felében, a román uniós elnökség mandátuma idején.

Erről George Ciamba, a román uniós elnökség lebonyolításával megbízott tárca nélküli miniszter beszélt hétfőn Bukarestben Bujar Oszmani európai ügyekért felelős macedón miniszterelnök-helyettessel közösen tartott sajtóértekezletén.

Ciamba üdvözölte a Macedónia és Görögország közötti csaknem három évtizede húzódó névvitát lezáró preszpai megállapodás macedón és görög ratifikálását. Úgy vélekedett: az EU bővítésének „konkrét eredménye” az, hogy a két fél megoldást talált történelmi nézeteltéréseire.

A román tisztségviselő kiemelte, hogy a megállapodás pénteki, athéni becikkelyezése után a szkopjei kormány képviselőinek első külföldi útja Bukarestbe vezetett. A macedón miniszterelnök-helyettes hivatalosan is értesítette az EU soros elnökségét: elhárult az akadály Macedónia uniós csatlakozása elől.

Hirdetés
Hirdetés

Ciamba felvázolta: amint eljuttatják a preszpai megállapodás mindkét fél általi ratifikálásáról szóló dokumentációt az ENSZ-nek, a balkáni ország hivatalosan is felveszi az Észak-Macedónia nevet. Románia számára fontos, hogy Észak-Macedónia a román uniós elnökség idején kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat ez EU-val – jelentette ki a román miniszter.

Oszmani országa európai elkötelezettségét hangoztatta, megemlítve, hogy 15 éve várnak a csatlakozásra. Úgy értékelte: Macedóniának és az egész nyugat-balkáni térségnek kiváló lehetőséget jelent az, hogy egy baráti ország látja el az unió soros elnökségét ebben az Európa és Macedónia jövője szempontjából meghatározó fél évben.

A miniszterelnök-helyettes szerint a macedón csatlakozási tárgyalások megkezdése az EU-val az egész nyugat-balkáni térség integrációs törekvéseinek lendületet adhat. A bukaresti sajtóértekezleten Szerbiát és Koszovót is olyan „bátor” lépésekre biztatta, amelyek lehetővé teszik az egész térség csatlakozását az Európai Unióhoz.

Bujar Oszmani bukaresti látogatásán Viorica Dăncilă kormányfővel és Teodor Meleșcanu külügyminiszterrel is tárgyalt.

A görög parlament pénteken hagyta jóvá a Macedóniával kötött,  úgynevezett preszpai megállapodást ez utóbbi nevének megváltoztatásáról Észak-Macedóniára, pontot téve egy több évtizedes vita végére a két ország között, és megnyitva az utat Macedónia euroatlanti integrációja előtt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük