Felhívás!

Az EP nem finomkodott

Az EP nem finomkodott Románia

A romániai igazságügyi törvényekről tárgyaltak szerda este az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, írja az Agerpres.

Az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa, Vera Jourova ismét az igazságügyi törvények módosításainak felülvizsgálatára szólította fel a romániai hatóságokat, szélesebb konszenzust sürgetett, illetve hangsúlyozta, az Európai Bizottság osztja a romániai utcai tüntetéseken részt vevők aggodalmát. „A romániai lakosság azért vonult utcára, hogy kifejezze ellenvetését és aggodalmát az igazságügyi törvények módosításaival szemben, amelyek gyengíthetik a korrupcióellenes harcot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az Európai Bizottság is ugyanezen a véleményen van, és osztja ezeket az aggodalmakat” – fogalmazott Jourova.

A biztos szerint Románia „döntő pillanathoz” érkezett. „Az alkotmánybíróság döntése nyomán az első két törvénytervezet visszakerült a parlament elé (…), és ezáltal lehetőség adódik a nyílt és őszinte párbeszédre, amelynek célja, hogy minden érintett félben kialakuljon a bizalom” – mondta. Kifejtette továbbá, hogy Klaus Johannis államfő „kulcsszerepet tölt be ebben a folyamatban”, és az EB biztosi kollégiumának múlt heti ülésén elhangzottak alapján tudja, hogy az elnök „nagyon komolyan kezeli a témát”. „A Bizottság objektív marad, továbbra is az adatokra fog alapozni, és nem lesz részrehajló. Románia és a román állampolgárok lefutottak egy maratont, és a célvonal már a látóhatáron van. Ha most az ország hátralép, nagy csalódást okozna mind a barátainak, mind a román állampolgároknak. Csak Románián múlik, hogy mikor éri el a célvonalat. A Bizottság segíteni fogja, hogy ez mielőbb megtörténjen” – zárta felszólalását Jourova.

Az Európai Parlament zöldpárti frakciójának vezetője, a vita kezdeményezője, Ska Keller rámutatott, Romániában visszalépés történt a korrupció elleni küzdelem terén. „Romániában tízezrek vonulnak utcára a korrupt politikai elit ellen tiltakozva, egy olyan elit ellen, amely önkiszolgálóként tekint az államra, és visszaél a hatalmával, hogy megvédje magát az igazságszolgáltatástól. (…) A Románia uniós csatlakozásához vezető, majd az azt követő években tapasztalt jelentős fejlődést követően a korrupció elleni küzdelem terén most nem stagnálás, hanem visszalépés észlelhető. Egyre rosszabbra fordulnak a dolgok Romániában, és ez a kormány, az állampolgárok és a teljes Európai Unió számára rossz” – mondta az EP-képviselő, aki szerint az igazságügyi törvények módosításainak egyetlen célja az igazságszolgáltatás gyengítése, valamint a magas szintű korrupció kivizsgálásának akadályozása.

A több mint egy órán át tartó vitán Tudorel Toader igazságügyi miniszter is jelen volt, és bár Dan Nica szociáldemokrata párti EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport tagja kérte, hogy a tárcavezető is felszólalhasson, a miniszter nem kapott szót.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. február 9., 8:53
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Dancilat is hiába oktatták 10 évig, egy 1szerű ember többet tud angolul! Az igazságügyeseket mit érdeklik az emberi jógok?! Az Eu t a menekült érdekli, 1millió erdélyi magyarra tójnak a magasból! Orbánt is folyton szídják ezért nem életképes az unió! Mihamarabb véget kellene vetni! 1 düli örömünk, h ellátnak szpéci kelet európaiaknak legyártott mocsokkal feláron!

 • User
  Dátum: 2018. február 9., 10:14
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Az Ep t most az óraátállítás érdekli, de közben zöld utat adott a mérgező adalékok használatának és nemcsak a shaormásoknak! Az őshonos nemzeteknek meg lassan semmi jóguk saját szülőföldjüken, de remélem kiborul a bili!

 • User
  Dátum: 2018. február 10., 17:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Igen,ki kellene füstőlni,vagy inkább elfüstölni őket.Az biztosabb volna. De sajnos ez helyett szelfizgetünk ,és semmi egyébbre nem gondolunk ,inkább hiúskodunk és nem gondolunk a jövőre.Ilyen buta az ember szelfizget-amit pont ezért találtak ki hogy alényegről elvonódjék a közfigyelem.