Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EMNP vezetői az erdélyi magyar összefogás szükségességét hangsúlyozták

Az EMNP vezetői az erdélyi magyar összefogás szükségességét hangsúlyozták Románia

Az erdélyi magyar pártok összefogásának a szükségességét hangsúlyozta a vasárnapi európai parlamenti választások eredményeit elemezve nagyváradi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és Toró T. Tibor, a párt ügyvezető elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

 Az EMNP két vezetője a keddi tájékoztatón gratulált a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) ahhoz, hogy biztosította az erdélyi magyarság képviseletét az Európai Parlamentben, de azt is megjegyezték, hogy nem lett volna ennyire izgalmas az ötszázalékos választási küszöb átlépése, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) meghallgatta volna az ellenzéki pártok kérését, és koalíciós listát indít az európai parlamenti választásokon. A pártelnök értékelése szerint a számok azt jelzik, hogy az erdélyi magyarok az országos átlagnál kisebb arányban vettek részt a választáson, és elsősorban a nagyvárosokban sok magyar szavazott román pártokra. Ezt azért tartották veszélyesnek, mert véleményük szerint elképzelhető, hogy előrehozott választások lesznek Romániában, és veszélybe kerülhet a magyar képviselet a parlamentben.

Mindkét pártvezető szükségszerűnek tartotta, hogy elkezdődjenek a politikai egyeztetések az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az EMNP között.

Az EMNP volt az egyetlen erdélyi magyar párt, amelyik – azt követően, hogy az RMDSZ elutasította a választási koalíció indításának a javaslatát – nem adott tanácsot a szimpatizánsainak, hogy mit tegyenek az EP-választásokon.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások