Felhívás!

Az előre hozott választásokkal kapcsolatos sürgősségi rendeletet fogad el a kormány

Az előre hozott választásokkal kapcsolatos sürgősségi rendeletet fogad el a kormány Románia

Az előre hozott parlamenti választásokkal kapcsolatos sürgősségi rendeletet készül elfogadni keddi ülésén a kormány – jelentette be Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta, az Állandó Választási Hatósággal (AEP) folytatott egyeztetés nyomán kidolgoztak egy tervezetet, amely az előre hozott választások esetén előálló helyzetet szabályozza, mivel – állítja Orban – jelen pillanatban nincs pontos törvényi keret erre.

“Az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától számított 90 napon belül meg kell szervezni az előre hozott választásokat, ezért kiigazításokra van szükség, hogy legyenek konkrét előírások az előre hozott választásokkal kapcsolatban” – magyarázta Orban, hozzátéve, ha esetleg a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, a kormány nem adhat ki sürgősségi rendeleteket, és parlamenti eljárással sem lehet már elfogadni az előre hozott választásokkal kapcsolatos szükséges intézkedéseket.

A kormányfő leszögezte, továbbra is úgy gondolja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tudja összegyűjteni a bizalmatlansági indítvány elfogadásához szükséges kellő számú szavazatot, a kormány azonban minden lehetséges helyzetre fel akar készülni. “Világosan kijelentem: amennyiben meglesz a többség a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, a PNL már meghozta a döntést, és nem fog bizalmat szavazni két kormánynak, hogy ezáltal kieszközölje az előre hozott választásokat. Ezt mondom a törvényhozóknak is, hogy tudják” – fogalmazott.

Romániában az elmúlt harminc évben nem fordult elő, hogy egy kormány bukása nyomán az államfő feloszlatta volna a parlamentet és előrehozott választást írtak volna ki. A jelenleg példátlan népszerűségnek örvendő, három hónapja kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a párt éléről öt éve államfővé választott Klaus Johannis azonban szívesen előrehozná az év végén esedékes parlamenti választásokat.

Bár a PNL bejelentette: nem fog saját kormányát bukására szavazni a bizalmatlansági indítvány szerdai vitája alkalmával, a kormány keddi ülésén rekordszámú sürgősségi rendeletet tűztek napirendre, vagyis a kabinet a jelek szerint arra készül, hogy nem lesz már lehetősége beavatkozni a törvényhozás folyamatába.

Amennyiben a Ludovic Orban vezette kabinet nem éli túl a bizalmi szavazást, ügyvivőként, korlátozott jogkörrel működik tovább a következő kormány beiktatásáig, így sürgősségi rendeleteteket sem hozhat.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.