Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az elmúlt években öt százalékkal csökkentet Romániában az élelmiszer-pazarlás

Az elmúlt években öt százalékkal csökkentet Romániában az élelmiszer-pazarlás Románia

Románia 2016-tól mostanáig 5 százalékkal csökkentette az élelmiszer-pazarlást – tájékoztatott csütörtökön Petre Daea mezőgazdasági miniszter az élelmiszer-pazarlás tudatosításának nemzetközi napja alkalmából.

A mezőgazdasági minisztérium székházának udvarán tartott rendezvényen a miniszter elmondta, uniós viszonylatban Románia nem áll rosszabbul az élelmiszer-pazarlás terén, mint más országok, és véleménye szerint a jó úton halad.

Úgy vélekedett szeptember 29-e, az élelmiszer-pazarlás tudatosításának nemzetközi napja jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, mit is jelent számunkra az élelem, illetve, hogy “megtanuljuk felhasználni azt, amink van, ne pazaroljuk el, amit nap mint nap megtermelünk”.

Daea emlékeztetett, hatályban van egy élelmiszer-pazarlásról szóló törvény, amely világosan leszögezi, mit kell tenni azokkal az élelmiszeripari termékekkel, amelyeknek szavatossági ideje rövidesen lejár. Hangsúlyozta, országszerte 10 élelmiszerbank működik a nagyobb városokban, amelyek átveszik az üzletektől ezeket a termékeket, és szétosztják a nélkülözők között.

Az újságírók azon kérdésére, hogy személy szerint ő mit tesz az élelmiszer-pazarlás csökkentésére, a miniszter leszögezte: a megfelelő dolgokat a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben fogyasztja.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó 2016/217-es törvény hatályba lépésével azokat az élelmiszeripari termékeket, amelyeknek a szavatossága néhány napon belül lejár, el lehet adományozni. Jelenleg 38, az élelmiszer-adományozási mechanizmusban részt vevő szervezet működik Romániában, közöttük 10 élelmiszerbank, amelyek az ország egész területét lefedik.

(forrás: Agerpres, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük