Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Az egykori Szekuritáténak állítottak emlékművet Piteștien

Az egykori Szekuritáténak állítottak emlékművet Piteștien Románia

A pitești-i hősök temetőjében nemrég felavattak egy emlékművet, amelyet az egykori Szekuritáté “hőseinek” szenteltek. Az esemény nagy botrányt kavart.

A Román Hírszerző Szolgálat tartalékos és nyugállományú tisztejeinek szövetsége által szervezett rendezvénye több tucatnyi nyugállományban levő katonai alkalmazott vett részt az ország több megyéjéből.

Az esemény felháborodást váltott ki a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) képviselői körében. A kormányzati intézmény tiltakozik az emlékmű Piteștien való felállítása ellen, ahol a kommunista rendszer politikai rendőrségének legsúlyosabb visszaélései történtek.

Az egykori pitești-i büntetés-végrehajtási intézetben 1949-1952 között a keleti blokk legagresszívabb kínzási és agymosási programja zajlott, amely “pitești-i kísérlet” néven  is ismert.

Az IICCMER közleményében azt írja, hogy “ez egy felháborító, durva kegyetlenséggel elkövetett tett Románia igazi hősei ellen”.

Kérik ugyanakkor az emlékmű eltávolítását és az állami intézményeknek ettől a “totalitárius megnyilvánulástól” való elhatárolódását.

(forrás: digi24.ro, fotó: videókivágás)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások