Felhívás!

Az Egészséges étel az iskolákban program országos bevezetését javasolja a tanügyminiszter

Az Egészséges étel az iskolákban program országos bevezetését javasolja a tanügyminiszter Románia

Az Egészséges étel az iskolákban program országos szinten való bevezetését javasolja a 2022-2023-as tanévtől Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Az elképzelés szerint a 2022 és 2027 között futó programot a mezőgazdasági minisztériummal közösen bonyolítanák le.

A tárcavezető hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a kezdeményezés az iskolaelhagyást lenne hivatott csökkenteni, így elsősorban a lemorzsolódás szempontjából nagyon és közepes mértékben veszélyeztetett tanintézeteket vonnák be a programba, amellyel az oktatási, mezőgazdasági, egészségügyi, pénzügy-, illetve az európai projektekért és beruházásokért felelős minisztérium képviselőiból álló munkacsoport foglalkozik majd.

Az elképzelés szerint a mezőgazdasági minisztériummal való együttműködés révén hazai termékeket használnának fel az étkeztetéshez.

Az ötéves programra egymilliárd eurót szánnak, az összeg egy részét az államkasszából, másik részét pedig vissza nem térítendő és visszatérítendő uniós alapokból biztosítják.

Az oktatási miniszter beszámolt a több tanintézetben jelenleg is futó, Meleg ételt az iskoláknak kísérleti programról is, amelyre 14 millió eurót különített el a kormány csak a második félévre. Mint mondta, ezt 150 iskolában kellett volna elindítani, de csak 134 tanintézetben valósult meg. Három Bihar megyei, egy Bákó megyei, két Beszterce-Naszód megyei, két bukaresti, két Buzău, két Hunyad, egy Hargita, egy Maros, egy Temes és egy Galac megyei iskolában nem sikerült gyakorlatba ültetni. A legtöbb esetben a közbeszerzés elakadása vagy az ajánlattevők hiánya miatt hiúsult meg a kezdeményezés.

Sorin Cîmpeanu elmondta még, hogy a tantervbe 2023-tól bevezetendő, Életre nevelés elnevezésű tantárgy keretében az egészséges táplálkozásról is tanulni fognak a diákok.

Cîmpeanu szerint sokszor csak az iskolában biztosított ételnek köszönhetően dönt a szülő a gyerek iskoláztatása mellett

Az iskolában biztosított étel késztetheti bizonyos esetekben a szülőket arra, hogy iskolába küldjék a gyermeküket – jelentette ki Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn.

Cîmpeanu részt vett egy konferencián, amelyen a World Vision szervezet bemutatott egy tanulmányt, miszerint a falun élő gyerekek egytizede nem jár semmiféle tanintézetbe, és tízből két gyermek nem kap elég ételt.

A miniszter ennek kapcsán kifejtette, sokszor – főleg faluhelyen – csak az iskolában biztosított ételnek köszönhetően dönt a szülő a gyerek iskoláztatása mellett.

Az Oktatási Közlöny (Monitorul Educaţiei) kiadvány által összegyűjtött adatok szerint Romániában 2020-ban 15,6 százalékos volt a korai iskolaelhagyás aránya, ami jóval magasabb az európai, 9,9 százalékos átlagnál. Szembetűnő a különbség falu és város között Romániában: 2020-ban a falun élő iskolások 23%-a hagyta ott a tanintézményt, míg városon csak 5 százalék. Európában alig van különbség vidéki és urbánus környezet között e tekintetben – tette hozzá a miniszter.

Azt is elmondta, hogy az általa vezetett minisztérium az iskolaelhagyás integrált megelőzését támogatja. Az e célt szolgáló programba egyelőre 1450 oktatási intézményt válogattak be, 80 százalékuk vidéki iskola.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy az európai beruházások és projektek minisztériuma révén 212 millió eurós iskolai étkeztetési programra tettek javaslatot az Európai Bizottságnál.

A Declic közösség tüntetésen követelt meleg ételt az iskolákba

Az oktatási minisztérium székhelye előtt tüntettek hétfőn a Declic közösség és a tanulók képviselői, egy olyan országos program elindítását követelve, amelynek keretében valamennyi iskolában biztosítanák a meleg ételt a tanulóknak.

A jelenlévők többek között azt skandálták, hogy “Meleg ételt akarunk, nem hazugságokat!”, “Elég a hideg ételből!”. A tiltakozók egy óriáskanalat, valamint túlméretezett merőkanalat és tányérokat tartottak a kezükben.

A tüntetés után a Declic közösség és a Tanulók Országos Tanácsának képviselői megbeszélést folytatnak Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel, akitől követelni fogják egy olyan országos program elindítását, amelynek keretében minden iskolában biztosítanák a meleg ételt a tanulóknak. Ugyanakkor egy erről szóló, több mint 18.600 aláírást tartalmazó petíciót is átadnak a tárcavezetőnek.

“Ez egyfajta tiltakozás, amellyel a cél felhívni a figyelmet arra, hogy milyen súlyos a helyzet az iskolákban, ahol a diákok vagy egészségtelen ételeket kapnak, vagy egyáltalán nem kapnak ételt. Néhány gyermek számára az iskolában kapott étel jelenti az egyetlen étkezést a nap folyamán” – idézte a sajtóközlemény Denisa Soarét, a Declic kampányfelelősét.

A tiltakozók hangsúlyozzák, egy ehhez hasonló kísérleti program már működik, évről évre sürgősségi rendelettel meghosszabbítják, de “hatástalan”.

“Gyakran előfordul, hogy a meleg ételt végül hideg szendvics váltja fel, vagy az étel csak papíron létezik, mert a sürgősségi rendelet alkalmazási szabályait későn teszik közzé, és a helyi hatóságok későn írják ki pályázatot az élelmiszer-beszállításra” – mondta Denisa Soare.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.