Felhívás!

Az EB felszólítja Romániát, hogy gördítse el az akadályokat a földgáz exportjának útjából

Az EB felszólítja Romániát, hogy gördítse el az akadályokat a földgáz exportjának útjából Románia

Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön kiegészítő indoklással ellátott véleményt küldött Romániának, amiért az nem törölte el a tagállamok közötti földgáz-kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat a belső földgázpiacra vonatkozó uniós szabályoknak megfelelően (az Európai Unió működéséről szóló szerződés 35. és 36. cikke; illetve az EB 2009/73-as irányelve).

Az EB 2014 júliusában indoklással ellátott véleményt küldött a román hatóságoknak, mivel a nemzeti jogszabályok akadályokat gördítenek az áruk egységes piacon belüli szabad mozgása elé. Miután a Bizottság értékelte az energiatörvény Románia által elfogadott közelmúltbeli módosításait, úgy találta, hogy az továbbra is tartalmaz egy, a földgáznak elsősorban a román piacon való értékesítésére vonatkozó, az uniós jogot sértő kötelezettséget, tájékoztat közleményben az európai hatóság.

Azzal, hogy arra kötelezi a romániai termelőket, hogy a hazai piacon való értékesítést részesítsék előnyben, a Bizottság meglátása szerint a jelenlegi jogi keret indokolatlan akadályokat állít a romániai gázexport elé, ezért felszólítja Romániát, hogy számolja fel ezen akadályokat, áll a közleményben.

Romániának két hónap áll most rendelkezésére, hogy válaszoljon a Bizottság által megfogalmazott érvekre. Amennyiben erre nem kerül sor, a Bizottság úgy határozhat, hogy az Európai Bíróság elé terjeszti az ügyet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások