Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az AUR társelnöke az RMDSZ-szel szövetkezne az ukrajnai románok és magyarok jogainak védelmében

Az AUR társelnöke az RMDSZ-szel szövetkezne az ukrajnai románok és magyarok jogainak védelmében Románia

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) azt fontolgatja, hogy együttműködésbe kezd a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) az ukrajnai magyarok és románok szabadságjogainak védelmében, ugyanis Magyarország „kivételes” politikát alkalmaz az országhatárokon kívül élő magyarok érdekében – nyilatkozta szerdán Claudiu Târziu, az AUR szenátora.

Hirdetés
Hirdetés

„Magyar barátainknak szintén van kisebbségük Ukrajnában, vannak iskoláik, gimnáziumaik, magyar nyelvű egyetemi tanszékeik, kulturális tevékenységekre elkülönített pénzük, jelentős összegek. A lehető legkomolyabban fontolgatom, válaszként az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjének megkeresésére, hogy szövetségre lépjünk az RMDSZ-szel az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságainak védelmében. Nagyon komolyan mondom: ez egy nyilvános felkérés a párbeszédre, hogy létrejöjjön ez a szövetség. Véleményem szerint Magyarország kivételes politikát folytat a határokon kívüli magyarok védelmében, ez egy modellértékű program más olyan államok számára is, amelyeknek fontosak a határain kívül, kisebbségben élő nemzettársaik” – mondta az AUR társelnöki funkcióját is betöltő Târziu.

A szenátor arról is beszámolt, hogy nemrég látogatást tett Észak-Bukovinában, ahol többen arra panaszkodtak, hogy a román állam már nem folyósítja az ösztöndíjat a románul tanuló diákok számára. Az összeg az idei költségvetésben sem szerepel, az erre vonatkozó módosító javaslatot ugyanis leszavazták – tette hozzá Claudiu Târziu.

RMDSZ: ez teljesen kizárt

Az RMDSZ részéről soha nem merült fel, hogy szövetségre lépjen a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) – jelentette ki Turos Lóránd. A szövetség szenátusi frakcióvezetője szerint az AUR szerdai ajánlatát nem lehet komolyan venni, ugyanis nem szólíthat fel a határon túl élő kisebbségek védelmére egy olyan alakulat, amelyik országon belül kisebbségellenes retorikát folytat.

„Soha nem merült fel az AUR-ral való együttműködés lehetősége. Ez teljesen kizárt. Egy ilyen javaslatot nem is lehet komolyan venni, mert nem lehet országon kívül kisebbségpárti az, aki országon belül kisebbségellenes retorikát folytat. Ez tehát egy teljesen komolytalan ajánlat” – fogalmazott az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások