Felhívás!

Az államfővel tartott megbeszélést Cîțu, Orban, Barna, Tudorache és Kelemen

Az államfővel tartott megbeszélést Cîțu, Orban, Barna, Tudorache és Kelemen Románia

Florin Cîțu miniszterelnök-jelölttel és a jövendőbeli kormánykoalíciót alkotó pártok vezetőivel találkozott csütörtök reggel Klaus Iohannis államfő.

Florin Cîțu mellett a megbeszélésen Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR), Dragoș Tudorache (PLUS) és Kelemen Hunor (RMDSZ) vettek részt.

Az államfő még azelőtt találkozni akart a pártok vezetőivel, hogy Brüsszelbe utazna, az Európai Bizottság két napos csúcstalálkozójára.

A Klaus Iohanissal folytatott konzultáció után Orban, Barna, Cioloș és Kelemen megkezdik a tárgyalásokat a Cîțu-kormány megalakításáról.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos politikai tanácsa szerda este úgy döntött, Florin Cîțu pénzügyminisztert javasolják a miniszterelnöki tisztségre.

“Ma (csütörtök szerk. megj.) reggel az államelnök jelenlétében informális megbeszélésünk volt a PNL és az USR elnökével, Ludovic Orbannal és Dan Barnaval, illetve Dragoş Tudorachéval, a PLUS ügyvezető elnökével. Arra a következtetésre jutottunk, hogy szombaton hivatalosan megkezdjük a tárgyalásokat a három párt – PNL, USR-PLUS és RMDSZ – parlamenti többségének kialakításáról és a közös kormányzásról” – írta Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésében.

Kelemen Hunor, úgy nyilatkozott csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek, hogy egyelőre nem folyik egyezkedés a leendő kabinet funkcióinak elosztásáról, és a Cotroceni-palotában lezajlott megbeszélés informális volt.

Kelemen azt mondta, a közbeszédben megjelent hírek puszta spekulációkon alapulnak, hiszen a tényleges tárgyalások még el se kezdődtek.

“Az államfő csak néhány percet maradt, azt akarta tudni, hogy a három alakulat megpróbál-e parlamenti többséget alakítani és természetesen együtt is kormányozni. Ezt követően elment Brüsszelbe. Mi folytattuk a megbeszéléseket, ütemtervet készítettünk, és úgy döntöttünk, hogy szombaton elkezdjük a tárgyalást a többség kialakításáról és a kormányprogramról. Funkciókról sem a kormány, sem a törvényhozás tekintetében nem tárgyaltunk, ez még korai lenne” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Orban: a kormánykoalíció adja a két ház elnökét is – ez így természetes

“Természetes”, hogy a kormánykoalíció adja a parlament két házának elnökét is – jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint “nem áll fenn annak a kockázata”, hogy a házelnöki tisztségeket a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerezze meg.

Orban nem kívánta kommentálni azokat az információkat, amelyek szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja Szövetség (USR-PLUS) nem fogadná el, hogy mind a miniszterelnöki, mind az alsóházi elnöki tisztséget a PNL töltse be.

Azt mondta: egyelőre csak arról született megállapodás, hogy kialakítanak egy jobbközép parlamenti többséget, amely kormányt alakít. A tisztségek elosztásáról és minden egyébről csak szombaton kezdik meg a tárgyalást.

(Digi24/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások