Felhívás!

Az államfő visszaküldte a parlamentnek az iskolai szexuális nevelést akadályozó törvényt

Az államfő visszaküldte a parlamentnek az iskolai szexuális nevelést akadályozó törvényt Románia

Klaus Iohannis államfő szerdán visszaküldte a parlamentnek megfontolásra azt a törvényt, amely akadályozza az iskolai szexuális nevelést.

Az elnök korábban az alkotmánybírósághoz is fordult, de a taláros testület elutasította a keresetét és megállapította, hogy a jogszabály nem ütközik az alaptörvénybe.

Az iskolai szexuális nevelés bevezetéséről szóló törvényt márciusban szavazta meg a parlament, így azt áprilisban Iohannis ki is hirdette, de a román ortodox egyház tiltakozásának hatására a parlament az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezésére módosította a jogszabályt úgy, hogy a szexuális nevelés kifejezést egészségügyi nevelés kifejezésre cserélték, és az ezeken az órákon való részvételt a szülői beleegyezéstől tették függővé.

Iohannis az átiratban kifejtette, hogy az egészségügyi nevelés lényegében kilúgozza az eredeti törvényt, és a szexuális nevelést a személyes higiéniára korlátozza, ami nem felel meg a jogszabály korábbi szándékának. Az elnök szerint az egészségügyi nevelés gondolata ma már avítt és nem felel meg a mai közegészségügyi követelményeknek. Emlékeztetett, hogy az egészségügyi nevelést 1990 előtt is használták, és akkor kizárólag a személyes higiéniára korlátozódott.

A szexuális nevelés iskolai bevezetését pártolók szerint azért fontos ennek a meghonosítása, mert Romániában a legmagasabb a kiskorú édesanyák száma az Európai Unióban.

Júniusban nagy vitát váltott ki az oktatási törvény módosítása is, amely révén a parlament megtiltotta a genderelmélet oktatását az egyetemeken és az iskolákban. A jogszabály ügyében Klaus Iohannis alkotmányossági normakontrollt kért, de a taláros testület még nem döntött ebben a kérdésben.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.