Hirdetés
Hirdetés

Az államfő Nicolae Ciucát kérte fel kormányalakításra

Az államfő Nicolae Ciucát kérte fel kormányalakításra Románia

Nicolae Ciucát kérte fel kormányalakításra hétfőn az államfő.

Hirdetés
Hirdetés

Klaus Iohannis a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Szociáldemokrata Párttal (PSD), az RMDSZ-szel és a Románok Egyesítéséért Szövetséggel (AUR) tartott aznapi kormányalakítási egyeztetései után jelentette be döntését a Cotroceni-palotában. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt a megbeszéléseken.

Sajtónyilatkozatában az államfő hangsúlyozta, hogy Nicolae Ciucát a PNL, a PSD, az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek közösen javasolták a kormányfői tisztségre. Ezek a politikai alakulatok szilárd parlamenti többséget hoztak létre – tette hozzá.

“Ezennel felkérem az itt jelenlevő Nicolae Ciucă urat, hogy alakítsa meg a kormányt, és kérje a parlament bizalmi szavazatát” – mondta Iohannis a Cotroceni-palotában.

Az alkotmány értelmében a miniszterelnök-jelöltnek tíz napon belül meg kell alakítania a kabinetet, amelynek beiktatásához a parlament támogatását kéri. A kormány összetételéről és programjáról együttes ülésen vitázik és szavaz a parlament.

Nicolae Ciucă nem először miniszterelnök-jelölt: az államfő október 21-én már felkérte erre a tisztségre, de a tartalékos tábornok visszaadta megbízatását, miután a PNL és az RMDSZ nem talált támogatást egy kisebbségi kormány beiktatásához.

Ciucă: stabilitást és megoldásokat várnak a kormánytól a romániai polgárok

Nicolae Ciucă szerint a romániai polgárok “stabilitást és megoldásokat” várnak az új kormánytól. A kijelölt miniszterelnök hétfőn reményét fejezte ki, hogy kabinetje csütörtöktől “komolyan munkához láthat”.

Klaus Iohannis államfő hétfőn jelentette be, hogy Nicolae Ciucát bízza meg kormányalakítással. A kijelölt miniszterelnök ezután nyilatkozott a sajtónak.

A tartalékos tábornok szerint az általa vezetett kormány az első Romániában, amelyik a programjába foglalta, hogy a GDP “jelentős hányadát” beruházásokra fordítja. Emlékeztetett arra, hogy a kormányprogram szociális intézkedéseket tartalmaz.

“Remélem, hogy csütörtöktől komolyan munkához láthat az új kormánycsapat” – jelentette ki Nicolae Ciucă.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük