Felhívás!

Az államelnök kihirdette az energiadrágulás kompenzálásáról szóló törvényt

Az államelnök kihirdette az energiadrágulás kompenzálásáról szóló törvényt Románia

Klaus Iohannis államfő pénteken kihirdette az energiadrágulás kompenzálásáról szóló törvényt.

Az elnöki hivatal közleményben tájékoztatott, hogy Iohannis aláírta a 2021/118-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt kihirdető dekrétumot.

A jogszabálytervezetet szerdán fogadta el a képviselőház döntő házként.

Az államfő kihirdette ugyanakkor az Erdélyi-szigethegység egyes településein, illetve a Duna-delta bioszféra-rezervátumban lakó vagy dolgozó személyeknek nyújtott kedvezményekről szóló 1996/27-es kormányrendeletet kiegészítő törvényt.

Az energiadrágulás kompenzálásáról szóló törvény szerint 2021. november elseje és 2022. március 31. között a következő fogyasztói kategóriák áram- és földgázszámlájának kifizetését támogatja az állam: a) háztartások; b) kis és közepes vállalkozások, magánorvosi rendelők és szabadfoglalkozásúak; c) mikrovállalkozások, egyéni és családi vállalkozások, vállalkozói engedéllyel rendelkező természetes személyek (PFA); d) köz- és magánkórházak, állami és magán oktatási intézmények és bölcsődék; e) civil szervezetek, egyházak; f) állami és magán szociális intézmények.

A gazdasági tevékenységeket végző kedvezményezetteket – kis és közepes vállalkozásokat, szabadfoglalkozásúakat, mikrovállalkozásokat, PFA-kat, egyéni és családi vállalkozásokat – úgy támogatják, hogy csak az elektromos energia és a földgáz tényleges árát kell kifizetniük, a számlákon szerepelő összes többi díjat és adót az állam téríti meg.

A tervezet szerint a háztartási fogyasztók egységesen legtöbb 0,291 lejes árkompenzációban részesülnek kilowattóránként a villanyszámla esetében, a gázszámla esetében pedig a szolgáltatóval kötött szerződésükben rögzített földgázár legtöbb 33 százalékát téríti meg az állam. A kompenzáció mértéke az energiaügyi minisztérium javaslatára kormányhatározattal módosítható.

Az elektromos energia esetében kilowattóránként 68 banis, a földgáz esetében pedig megawattóránként 125 lejes referenciaárat állapított meg a tervezet. A háztartási fogyasztók kompenzációja a referenciaártól indul, vagyis az állami támogatás erre a szintre hoz minden villany- és gázszámlát. Árkompenzációban azok a háztartási fogyasztók részesülnek, amelyek havonta legtöbb 300 kilowattóra áramot és 200 kilowattóra földgázt használnak el.

A tervezet ezek mellett előírja a háztartási fogyasztóknak, köz- és magánkórházaknak, állami és magán oktatási intézményeknek, bölcsődéknek, civil szervezeteknek, egyházaknak, állami és magán szociális intézményeknek szolgáltatott energia árának korlátozását: az áram árának felső határa 1 lej kilowattóránként, a földgáz árának pedig 0,37 lej kilowattóránként.

A tervezet azt is előírja, hogy támogatásra szoruló fogyasztók kérésre hat hónappal elhalaszthatják az energiaszámláik kifizetését.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.