Felhívás!

Az ALDE Ion Popa szenátort javasolja a felsőház élére

Az ALDE Ion Popa szenátort javasolja a felsőház élére Románia

Ion Popa szenátort javasolja a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a felsőház elnöki tisztségébe – közölte kedden Călin Popescu-Tăriceanu, az alakulat vezetője az ALDE központi politikai bizottságának ülése után.

A testület azt is eldöntötte: kizárják az ALDE soraiból azokat a tagokat, akik a párt hozzájárulása és támogatása nélkül köztisztséget vállalnak el a kormányban, a parlamentben vagy más állami intézményben.

Călin Popescu-Tăriceanu szerint mindkét döntést elsöprő többséggel hozta meg az ALDE vezetősége.

Meleșcanu elnézést kért

Elnézést kért az általa teremtett helyzet miatt Teodor Meleşcanu az ALDE politikai bizottságának ülésén – mondta Călin Popescu-Tăriceanu.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke arról számolt be a párt központi politikai bizottságának keddi ülését követően, hogy az ülésen Teodor Meleşcanu is részt vett, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolt szenátusi elnöki tisztségre.

Tăriceanu beszámolója szerint Meleşcanu elnézést kért a miatta kialakult helyzetért, a párt vezetőségének tagjai ugyanakkor határozottan kijelentették, hogy az ALDE nem fogadhatja el a PSD javaslatát. Az ALDE elnöke szerint a kormánypárt kísérletet tesz arra, hogy soraiba vonzzon bizonyos ALDE-tagokat, és ezzel háborút indított egykori koalíciós partnere ellen. “A szenátus házszabályzata egyértelműen kimondja: minden parlamenti csoport csak egyetlen jelöltet állíthat. Az ALDE illetékes testülete úgy döntött, hogy Ion Popát javasolja a tisztségre. Minden más jelölés ellenkezik a szenátus szabályzatával” – mondta Tăriceanu.

Arra a kérdésre, hogy kizárják-e Meleşcanut az ALDE-ból, ha elfogadja a PSD javaslatát és elvállalja a házelnöki tisztséget, Tăriceanu azt felelte: “Ha átmegy a PSD-hez, átmegy a PSD-hez. Az ALDE részéről nem fogadhatja el ezt a támogatást.”

Hozzátette: sem ő, se kollégái nem tudják, melyek Teodor Meleşcanu tervei a szenátusi elnöki jelölésével kapcsolatban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.