Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: AUR-os törvényhozók és számos szimpatizánsuk tüntet kedden a parlament előtt

FRISSÍTVE: AUR-os törvényhozók és számos szimpatizánsuk tüntet kedden a parlament előtt Románia

A Covid-igazolvány bevezetése és a járvány miatt hozott korlátozó intézkedések ellen tiltakozik kedd reggel a parlament előtt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) számos törvényhozója és szimpatizánsaik.

Hirdetés
Hirdetés

Az alakulat társelnöke, George Simion szerint a Covid-igazolvány „hatástalan” és „alkotmányellenes”, és a tiltakozó akcióval jelezni akarják, hogy „határozottan nemet mondanak ezekre az aberrált intézkedésekre, amelyek nem oldják meg a problémát”.

A tüntetésen csendőrök és rendőrök biztosítják a közrendet.

Mintegy 100 tiltakozó behatolt a parlament udvarára

Több mint 1500 személy tiltakozik kedden a bukaresti parlament környékén a Covid-igazolvány bevezetése ellen.

A tüntetők közül mintegy száz személynek sikerült behatolnia a parlament udvarára.

A tüntetés miatt forgalomkorlátozást vezettek be a környéken.

Megrongálták a tiltakozók az amerikai és a japán nagykövetség autóját

Megrongálták a szenátus udvarára kedden behatolt tiltakozók a japán és az amerikai nagykövetség autóját – értesült az Agerpres hírügynökség.

Információk szerint az amerikai nagykövetség egyik illetékesének volt egy találkozója kedden a szenátus elnökével, Florin Cîţuval. Később Cîţu távozott, a japán nagykövettel esedékes megbeszélésére már nem került sor.

A csendőrök megpróbálják rábírni a tiltakozókat, hogy hagyják el a parlament udvarát

A csendőrség illetékesei megpróbálják meggyőzni a bukaresti parlament udvarára kedden behatolt tüntetőket, hogy hagyják el az intézmény területét.

A fővárosi csendőr-felügyelőség tájékoztatása értelmében a tárgyalócsapatok megpróbálják távozásra bírni a bent tartózkodó tiltakozókat. „A csendőrök eddig nem alkalmaztak sem erőszakot, sem a felszerelésükhöz tartozó eszközöket” – nyomatékosították a tájékoztatásban.

A csendőrség felhívást intézett a tiltakozás résztvevőihez, hogy legyenek együttműködőek, tartsák be az utasításokat és a rendvédelmi szervek által megjelölt útvonalon induljanak el a parlament udvarának kijárata felé.

A bukaresti csendőrség erősítést küldött

A fővárosi csendőrség erősítést küldött kedden a parlament környékére.

„A fő cél az, hogy minden résztvevő számára biztosítsuk a szabad véleménynyilvánításhoz való jog gyakorlását biztonságos körülmények között, hogy megelőzzük az erőszakot és a feszültségek kiéleződését” – tájékoztatott a fővárosi csendőrség sajtóirodája.

A csendőrség nyugalomra szólította fel a résztvevőket, és arra kérte őket, hogy tartsák tiszteletben a rendfenntartó erők ajánlásait, kerüljék az erőszakos megnyilvánulásokat.

Ugyanakkor közölték, intézkedéseket hoznak a megmozdulás szervezői, illetve a törvényszegő résztvevők azonosítására és megbüntetésére.

A miniszterelnök kérte a belügyminisztertől, védjék meg az állam intézményeit

A Brüsszelben tartózkodó Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden beszélt a belügyminiszterrel, és kérte tőle, hogy védjék meg az állami intézmények integritását, alkalmazzák a törvényt és szorítsák vissza az erőszakos megnyilvánulásokat, prioritásként kezelve a polgárok védelmét – közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő a parlamentnél zajló tüntetések kapcsán.

„A szabad véleménynyilvánításhoz való jogot az alkotmány garantálja, de annak békésen és törvényes keretek között kell történnie” – fogalmazott a szóvivő.

A kormány épülete előtt folytatja a tiltakozást néhány száz személy

Néhány száz személy tiltakozik a kormány épülete előtt a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése ellen.

A tiltakozók a parlament épülete előtt tartott tüntetésről vonultak a Győzelem térre, útvonalukon a rendőrök korlátozták az autós forgalmat.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük