Felhívás!

Augustin Lazăr a 2016-os titkos megállapodásról: csak néhány bekezdés alkotmányellenes

Augustin Lazăr a 2016-os titkos megállapodásról: csak néhány bekezdés alkotmányellenes Románia

A Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) általa aláírt megállapodás nem teljes egészében alkotmányellenes, viszont “politikai bumerángként” használják fel ellene – mondta hétfő este a Digi 24 televíziócsatorna műsorában Augustin Lazăr legfőbb ügyész.

Az interjúban Lazăr rámutatott, hogy a 2016-ban aláírt protokollum kapcsán a alkotmánybíróság csak néhány bekezdésről állapított meg alkotmányellenességet, és nem a dokumentum egészéről. A kérdéses részeket kiiktatják a megállapodásból.

“Mi az igazság erről? Először is arról a protokollumról akarok szót ejteni, amit személyesen írtam alá. A 2016-os a nemzetbiztonsággal és a terrorelhárítással kapcsolatos. Mi euroatlanti struktúrákhoz tartozunk, ilyen minőségünkben kötelességünk a saját nemzetbiztonságunk és más államok biztonságának védelme, a terrorizmus elhárítása. Hogyan lehetséges, hogy valaki ellophat egy titkos dokumentumot a román állam egyik intézményéből, és a televízióban mutatja be, hogy elindíthassák a támadást a legfőbb ügyészség ellen?” – tette fel a kérdést Augustin Lazăr.

Kifejtette: az alkotmánybíróság a megállapodásnak mindössze két-három cikkelyét minősítette alkotmányellenesnek, de ezek nem vonatkoznak az együttműködés lényegi vonatkozásaira, soha nem ültették gyakorlatba őket, és ezeket ki is fogják iktatni a dokumentumból.

“A protokollum azért jött létre, hogy törvényes keretek között történjen Románia nemzetbiztonságának védelme” – szögezte le Augustin Lazăr.

“Nem a megállapodás egészéről állapították meg az alkotmányellenességet. Hogyan lehetséges, hogy ezt politikai bumerángként használják fel és a legfőbb ügyészség fejét célozzák meg vele? Kinek a fején fog széttörni ez a bumeráng? Mert valakinek felelnie kell. Ha alkotmányellenesnek nyilvánították volna, másról beszélnénk, de ez a protokollum a maga egészében alkotmányos, használni lehet és használni kell a gyakorlatban. (…) Hogyan lehetséges és ki vállal felelősséget azért, hogy ezt ellopták és megmutatták a televízióban, noha titkos dokumentum volt?” – fogalmazott a legfőbb ügyész.

A legfőbb ügyészség 2018 augusztus 24-én jelentette be, hogy büntetőjogi eljárásba kezdett, miután Darius Vâlcov nyilvánosságra hozott egy 2016-ban, a SRI és a legfőbb ügyészség között megkötött együttműködési megállapodást.

A sajtóban megjelent hírek szerint a dokumentumot a konstancai táblabírósági ügyészségről csempészték ki, ugyanattól az intézménytől, ahol a DNA-főügyészi tisztségre javasolt Adina Florea is dolgozott.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.