Felhívás!

Árvízhelyzet: a miniszterelnök terepre küldi a prefektusokat

Árvízhelyzet: a miniszterelnök terepre küldi a prefektusokat Románia

Florin Cîţu miniszterelnök azt kérte vasárnap a prefektusoktól, hogy személyesen menjenek ki az árvíz érintette térségekbe, illetve hogy azonnal jelezzék, ha többleterőforrásokra van szükségük.

A prefektusokkal tartott videokonferencián a kormányfő rámutatott, példás mozgósításra van szükség mindenütt a polgárok védelmének biztosítása érdekében, és azonnal jelezni kell, ha valahol segítségre szorulnak. Vrancea megyében például szombaton Kovászna és Bákó megyei hegyimentők segítettek a helyi katonai tűzoltóknak az áradás miatt egy erdős területen elszigetelődött 12 munkás kimentésében – mondta.

“Csak kérni kell az erőforrásokat. (…) Ki kell menni terepre ott, ahol szükség van (…), mert így lehet hamar pontos képet kapni a helyzetről” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint 26 megye 77 településén okoztak károkat az áradások, két személy életét vesztette. Azt a férfit, akit pénteken sodort el az ár, még mindig keresik – tette hozzá.

A kormányfő ugyanakkor felszólította a prefektusokat, hogy azokban a megyékben, amelyekre narancssárga vagy piros árvízriasztást adnak ki, vegyék fel a kapcsolatot az ezekre a napokra időzített események szervezőivel, mondják el nekik, milyen kockázatokkal járhat az esemény a rossz idő miatt, és hangsúlyozzák, hogy a rendezvényt el lehet halasztani, át lehet ütemezni.

Hasonló üzenetet fogalmazott meg a videokonferencián részt vevő Lucian Bode belügyminiszter is, aki szerint az állampolgárok figyelmét is fel kell hívni arra, hogy vegyék komolyan a szakemberek által kiadott figyelmeztetéseket.

Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár azzal egészítette ki a kormányfő prefektusokhoz intézett felhívását, hogy a sárga árvízriasztás alatt álló településeken is beszéljenek a rendezvényszervezőkkel az erre a periódusra időzített események jelentette kockázatokról.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.