Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Arafat: nem hiszem, hogy a fővárost vesztegzár alá helyezzük, és az élelmiszerboltokba is bárki bemehet

Arafat: nem hiszem, hogy a fővárost vesztegzár alá helyezzük, és az élelmiszerboltokba is bárki bemehet Románia

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője csütörtökön kijelentette, nem hiszi, hogy Bukarestet és Ilfov megyét az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) javaslata alapján vesztegzár alá helyezik.

Hirdetés
Hirdetés

Ha meg kellene tenni a lépést az ország fővárosának karantén alá helyezésére, az nem az INSP javaslata alapján fog történni, sokkal magasabb döntéshozatali szinten kell megvizsgálni ezt a lehetőséget, mivel a következmény sokkal összetettebb. Bukarest vesztegzár alá helyezése azt jelentené, hogy elszigetelnénk a fővárost és Ilfov megyét Románia többi részétől, ennek pedig sokkal komolyabb következményei lennének – jelentette ki Arafat az Antena 3-nak nyilatkozva csütörtök este.

Rámutatott, az INSP valóban tett erre vonatkozó javaslatot, és péntekre összehívták a műszaki-tudományos szakbizottságot, hogy ezt a kérdést megvitassa, majd ezt követően az országos vészhelyzeti bizottságnak (CNSU) kell döntenie arról, hogy kiadható-e egy ilyen rendelet vagy sem. Véleménye szerint azonban a fővárosban és Ilfov megyében nem fogják elrendelni a karantént.

Nyilvánvaló azonban, hogy vannak más intézkedések, amelyeket végre kell hajtani a vírus terjedésének korlátozása érdekében. Ilyen lenne például a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tétele bármilyen gazdasági tevékenység esetében, amiről Florin Cîţu ügyvivő kormányfővel már beszéltek, mondta Arafat.

Ez azonban nem jelentené azt, hogy korlátozni fogják a lakosságot az alapvető szükségleteket kielégítő termékek beszerzésében, ugyanis az intézkedés például az élelmiszerüzletekre nem vonatkozna, hangsúlyozta a belügyi államtitkár.

Florin Cîţu ügyvivő kormányfő csütörtökön kijelentette, még nem került szóba a főváros karantén alá helyezése, de a hatóságok más intézkedéseket fontolgatnak a SARS-CoV-2 vírus terjedésének korlátozására, például a digitális uniós Covid-igazolvány kötelezővé tételét bármilyen gazdasági tevékenység esetében.

Hangsúlyozta, szeretné, ha ezt az intézkedést mielőbb alkalmaznák a boltokban, bevásárlóközpontokban is.

Arra a kérdésre, hogy az üzletek esetében ez nem jelentené-e a vásárlók hozzáférésének a korlátozását, Cîţu így válaszolt: „Ez nem korlátozás, ez csak szűrés”.

FRISSÍTÉS: A CNSU nem javasolja Bukarest és Ilfov megye vesztegzár alá helyzezését

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) járványügyi szakértői testülete elutasította a közegészségügyi intézet javaslatát Bukarest és Ilfov megye vesztegzár alá helyezésére vonatkozóan – közölte pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

Arafat sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az országos vészhelyzeti bizottság szakértői testületében az a többségi döntés született, hogy ne rendeljenek el karantént a fővárosban és az azt övező Ilfov megyében.

A döntést ajánlásként terjesztik a CNSU elé. Ez három elemet tartalmaz: az első értelmében nem vezetik be a karantént, a második értelmében szigorítanak a már meglévő óvintézkedések ellenőrzésén, a harmadik javaslat értelmében pedig felhatalmazást kapna a szakértői csoport és a közegészségügyi intézet további óvintézkedések indítványozására.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. október 15., 12:27
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Milyen szűrés? Ha csak oltott mehet shopingolni, akkor majd az oltatlan arra bizza az ügyeit. Nem kellene ezt az oltást annyira erőltetni és akkor az emberek maguktól mennének, mert se gyermek se felnőtt nem szereti ami kötelező.