Felhívás!

Arafat: Magyarországgal folynak tárgyalások a súlyos állapotban lévő Covid-betegek átszállítására

Arafat: Magyarországgal folynak tárgyalások a súlyos állapotban lévő Covid-betegek átszállítására Románia

A román hatóságok Magyarországgal folytatnak tárgyalásokat a súlyos állapotban lévő Covid-betegek átszállításáról – közölte pénteken Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

Arafat a ciolpani-i országos intervenciós központban mondta ezt.

Az országos katasztrófavédelem vezetője hozzátette, ki kell dolgozni a betegek átszállításának mindkét fél által elfogadott mechanizmusát, amelyben megszabják, hogy milyen esetben, milyen körülmények között és hány beteget lehetne átszállítani a szomszédos országba.

Változatlanul 92-93% a beoltatlan Covid-halottak aránya

Raed Arafat elmondta, a koronavírus-fertőzésben elhunytak 92-93%-a nem volt beoltva, és ez az arány az elmúlt hetekhez viszonyítva változatlan.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy pénteken rekordot döntött a Covid áldozatainak napi száma.

Az országos közegészségügyi intézet szeptember 27-október 3-ra vonatkozó jelentése alapján a halottak 92,6 %-a, a diagnosztizált fertőzötteknek pedig 73,7%-a nem volt beoltva.

Ezek az arányok tehát változatlanok az előző hetekben mért arányokhoz képest.

Arafat arról is beszámolt, hogy a világjárvány kezdetétől mostanig az összes haláleset 85,8%-a 60 év fölötti betegek esetében következett be, és az elhunytak 94,4%-ának legalább egy társbetegsége volt.

Vannak Covid-betegek, akik ragaszkodnak a kórházba való beutaláshoz

A belügyi államtitkár rámutatott, vannak olyan Covid-betegek, akiknek az állapota nem feltétlenül igényelne kórházi kezelést, de ragaszkodnak a beutaláshoz annak ellenére, hogy otthon is megkaphatták volna a gyógyszereiket.

“Ez a járványhullám más, mint az előző, hirtelen ugrott meg nagyon sokkal a napi esetek száma, így természetes, hogy nagyobb a nyomás” – magyarázta Arafat.

A kórházakra nehezedő nyomás feloldása miatt adták ki a napokban azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a Covid-betegek kezelésében használt bizonyos gyógyszereket, amelyeket eddig kizárólag a kórházi kezelés részeként használtak, szakorvosi javaslatra otthoni kezelésre is felírhassák a nem súlyos állapotban levő pácienseknek – mutatott rá a belügyi államtitkár.

Négy beteget más megyékbe kellett áthelyezni Bukarestből

Arafat bejelentette, a fővárosban egyetlen intenzív terápiás ágy sincs már szabadon, így a pénteki nap folyamán kénytelenek négy Covid-beteget más megyékbe szállítani.

Az egyik pácienst Tulcea megyébe, a másik hármat pedig Marosvásárhelyre helyezik át, monda el Arafat, és hozzátette, országos szinten mindössze egyetlen, koronavírus-fertőzötteknek fenntartott ágy van szabadon az intenzív osztályokon, Temes megyében.

A betegeket a Román Légierő egyik, orvosi küldetésekre kialakított C-27J Spartan típusú repülőgépével szállítják el.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.