Felhívás!

Arafat: helyesen végezték el a 112-es hívás nagy területen való helymeghatározását a caracali ügyben

Arafat: helyesen végezték el a 112-es hívás nagy területen való helymeghatározását a caracali ügyben Románia

A caracali ügyben a 112-es hívás nagy területen való helymeghatározását helyesen végezték el – szögezte le szerda esti sajtóértekezletén Raed Arafat államtitkár, a sürgősségi hívásrendszerrel foglalkozó minisztériumközti bizottság elnöke.

Az államtitkár szerint dolgoznak az AML (Advanced Mobile Location) típusú helymeghatározó rendszer életbe ültetésén, de megjegyezte, hogy ennek is megvannak a maga határai, például csak okostelefonokra működik, a régi készülékek lokalizációjára nem alkalmas.

Arra a kérdésre, hogy miért nem sikerült a caracali ügyben Alexandra Măceşanu hívását helyesen bemérni Arafat azt válaszolta, hogy “a helymeghatározás nagy területen helyes volt”, ő látta térképet, “a hívás helye a meghatározott terület szélén volt”.

“A rendszer nem tökéletes, de helytelen lenne azt állítani, hogy nem eredményes”

A 112-es rendszer nem tökéletes, de helytelen lenne azt állítani, hogy nem eredményes, hisz naponta több ezer hívást kezelnek, döntő többségüket megfelelő módon – véli Raed Arafat.

‘A rendszer nem tökéletes, javítani kell, de nem mondhatjuk azt, hogy ebben a pillanatban a rendszer nem működik, mivel vannak független értékelések, ezeket nem mi készítjük el, hanem a 112-es számmal foglalkozó európai ügynökség, amely más véleményen van. Jelenleg egyetlen rendszer sem tévedhetetlen (…), de nem kommunikálhatjuk a lakossággal azt, hogy a 112-es rendszer nem működőképes, kész, tákolmány, nem eredményes. Ez azt jelenti, hogy azt mondjuk az embereknek, hogy ne hívják a 112-t, és találjanak más megoldást, és ez nagy tévedés lenne, mert sok ember meghal, ha a lakosság elveszíti bizalmát ebben a rendszerben” – jelentette ki Arafat.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nagyban segítené a caracalihoz hasonló események megismétlődését, ha minél többen letöltenék telefonjukra a 112-es applikációt.

14 életbe ültetendő intézkedést fogalmaztak meg

A minisztériumközti bizottság által összeállított, a 112-es rendszerre vonatozó, a miniszterelnök elé terjesztett jelentés tizennégy rövid-, közép- és hosszútávon életbe ültetendő intézkedést fogalmaz meg – jelentette be Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: a jelentést teljes terjedelmében nyilvánosságra hozzák.

“A jelentés kielemzi a 112-es rendszer jelenlegi helyzetét, a diszpécserszolgáltatást és a helymeghatározási problémákat. Elemeztük az AML, az Advanced Mobile Location alkalmazási lehetőségeit, de arra a következtetésre jutottunk, hogy a rendszer bevezetése után nem szabad megállnunk, mivel a jövőben más kiegészítő rendszereket kell bevezetni. Megállapítottuk, hogy a különböző területekre vonatkozóan tizennégy intézkedést kell bevezetni rövid- (12 hónap), közép- (12-36 hónap) és hosszútávon (60 hónap). (…) A rövidtávú intézkedések közé tartozik a lokalizációs rendszerre vonatkozó jogszabályi keret sürgős javítása, ez ügyben már elkészült a vonatkozó kormányrendelet tervezete” – mondta Arafat a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

A tervezet kitér a feltőltőkártyák használatára, mert az első félévben a 112-es egységes segélyhívószámra beérkező visszaélésszerű álhívások 81 százaléka ilyen kártyáról történt, emiatt nem lehetett azonosítani a hívó felet. A tervezet szerint, ha a feltöltőkártyáról a 112-es számot hívták, a mobilszolgáltatónak kötelessége lesz felfedni a kártyatulajdonos identitását.

Az Arafat jelentésében javasolt további intézkedések a következők: együttműködési megállapodás megkötése a Google-lal, a végleges AML-típusú lokalizációs rendszer tesztelése és későbbi működtetése (határidő – 8 hónap), az infrastruktúra újrakonfigurálása a mobilszolgáltatók által az STS-vel együttműködve, a STS által 2019 februárjában kifejlesztett 112-es applikáció népszerűsítése, hogy ezt minél többen letöltsék és hogy ez ideiglenes működjön és helyettesítse az AML rendszert, míg ez alkalmazásra kerül.

Külön figyelmet fordítanak az úgynevezett integrált diszpécserrendszer bevezetésére és a diszpécserek képzésére. Első körben, európai uniós alapokból, Bukarestben és Marosvásárhelyen 650 diszpécsert képeznek ki a sürgősségi hívások fogadására. A képzésen részt vesznek rendőrség képviselői is.

“Célunk, hogy olyan szakképzett diszpécsereink legyenek, akik képesek bármilyen jellegű hívást elejétől végéig végigvinni anélkül, hogy át kellene adniuk, vagy más intézményeket kellene segítségül hívniuk” – mondta Arafat, aki ezt 36 hónap alatt látja megvalósíthatónak.

Az államtitkár további intézkedések között említette, a katasztrófahelyzetben szükséges együttműködési procedúrák finomítását, illetve egyéb kiegészítő lokalizációs technológiák alkalmazását.

A hosszútávú intézkedések között az államtitkár megemlítette: az integrált diszpécserhálózat regionális szintű kiterjesztését, a diszpécserek folyamatos képzését, az összes szakosodott ügynökség integrálását a hálózatba, a 112-es rendszerre vonatkozó jogszabályok folyamatos harmonizációját az Európai Unió által elfogadott szabályokkal.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások