Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Arafat: aki a COVID tüneteit észleli magán, ne menjen dolgozni, viseljen maszkot, teszteljen

Arafat: aki a COVID tüneteit észleli magán, ne menjen dolgozni, viseljen maszkot, teszteljen Románia

Akik a COVID-19 tüneteit észlelik magukon, ne menjenek dolgozni, tartsák be az egészségügyi szabályokat, teszteltessék magukat, és mielőbb vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal, hogy ne nehezítsék a járvány elleni küzdelmet – hívta fel az emberek figyelmét csütörtökön Raed Arafat.

Hirdetés
Hirdetés

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője rámutatott, sokan nem tesztelnek a tünetek megjelenésekor, nem fordulnak idejében orvoshoz, sőt akadnak, akik napokig bejárnak a munkahelyükre, mielőtt teszteléssel bebizonyosodik, hogy koronavírus-fertőzöttek.

„Ez nagymértékben megnehezíti a járvány terjedésének fékezésére irányuló küzdelmet” – hangsúlyozta Arafat.

A DSU vezetője felhívással fordult a lakossághoz, hogy akik a fertőzés tüneteit észlelik magukon, ne menjenek dolgozni, viseljenek maszkot és teszteltessék magukat. Ha az eredmény pozitív lesz, mielőbb értesítsék a háziorvost, vonuljanak elkülönítésbe, illetve szükség esetén kérjenek orvosi kivizsgálást, sok esetben ugyanis végzetes lehet, ha túl későn kezdik el a kezelést.

„Ezzel a vírussal nem szabad viccelni” – nyomatékosította Raed Arafat.

A múlt heti koronavírusos elhunytak 92,8 százaléka oltatlan volt

Raed Arafat arról is beszámolt, a koronavírussal összefüggésben múlt héten elhunyt személyek 92,8 százaléka nem volt beoltva; az elhunytak 5 százaléka a teljes oltást megkapta.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) augusztus 30-a és szeptember 5-e közötti adataira hivatkozva elmondta, a megbetegedések 80,4 százalékát oltatlan személyeknél jegyezték.

„A járvány elejétől mostanig az elhunytak 86 százaléka 60 éven felüli volt, de az elmúlt időszakban olyan oltatlan fiatalabb személyek is meghaltak, akiknek nem voltak más betegségeik” – nyomatékosította.

A statisztikák szerint az elhunytak 94,6 százalékának volt legalább egy társbetegsége.

A belügyi államtitkár felhívta a figyelmet, hogy míg július 1-jén 31 új esetet jegyeztek az országban, mára a napi fertőzésszám meghaladta a kétezret. Ezzel párhuzamosan a júliusi 67-ről 523-ra nőtt az intenzív terápiás ellátásra szoruló betegek száma, csak az elmúlt 24 órában 50 páciens került az intenzív osztályra – mondta Arafat.

49 településen vezettek be korlátozó intézkedéseket

Raed Arafat közölte, jelenleg 49 településen vannak érvényben korlátozó intézkedések a 3 ezreléket meghaladó fertőzöttségi ráta miatt. A belügyi államtitkár tájékoztatása szerint az országos fertőzöttségi ráta 1,24 ezrelék.

Raed Arafat elmondta, a korlátozó intézkedések többek között a zárt légterű nyilvános helyekre vonatkoznak, amelyekbe csak beoltott vagy tesztelt személyek léphetnek be. Ezeket az intézkedéseket a megyei katasztrófavédelmi bizottságok hozzák meg az érvényben lévő kormányhatározat alapján.

A belügyi államtitkár közlése szerint a megyei egészségügyi igazgatóságok (DSP) feladata pótlólagos intézkedéseket javasolni, ha egy adott településen a járványhelyzet ezt megköveteli. Példának hozta fel a Kolozs megyei Meregyó (Mărgău) községet, ahol korábban 15 ezreléket is meghaladta a fertőzöttségi ráta, a korlátozó intézkedések bevezetése után azonban a ráta 4,36 ezrelékre csökkent. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a járványvédelmi szigorítások nem kizárólag a fertőzöttségi rátától függenek.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások