Felhívás!

Arafat: a szabadtéri előadásokon legtöbb ezren vehetnek részt

Arafat: a szabadtéri előadásokon legtöbb ezren vehetnek részt Románia

Néhány ponton változtat az érvényben levő korlátozó intézkedéseken a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat, amelyet csütörtökön fogadott el a kormány. Ezeket a módosításokat ismertette a kormányülést követően Raed Arafat.

A belügyminisztériumi államtitkár megerősítette, hogy az egyik legfontosabb módosítás értelmében 90 napról 180 napra növelik a korlátozó intézkedések hatálya alól való felmentés időtartamát azok esetében, akik kigyógyultak a COVID-19-ből. Ezáltal voltaképpen az uniós COVID-igazolvány bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletbe foglaltakhoz és a más európai országokban érvényes rendelkezésekhez igazítják a szabályt – magyarázta.

Egy másik módosítás értelmében a szabadtéri kulturális-művészeti rendezvényeken legtöbb ezer néző vehet részt az ülőhelyes nézőtéren.

A magánrendezvényeken – esküvők, keresztelők – két négyzetméteres felületet kell biztosítani résztvevőnként az eddigi négy négyzetméter helyett.

A játszóházak esetén nem lesz követelmény ezután, hogy a gyerek kísérője legyen beoltva, ugyanakkor feloldották azt a korlátozást is, amely szerint az éttermek teraszán legfeljebb hatan ülhetnek egy asztalnál.

Csak oltással kerülhető el a koronavírus-járvány negyedik hulláma

A koronavírus elleni oltás jelenti az egyetlen megoldást a járvány negyedik hullámának elkerülésére – jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, hangsúlyozva, világszerte egyre jobban a terjed a SARS-CoV-2 delta variánsa.

Arafat rámutatott, Romániában még nincsenek ilyen problémák, mivel azonban egyre többet utaznak az emberek, olyan országokba is, ahol jelen van a delta változat, nálunk is elterjedhet.

Az államtitkár kiemelte, továbbra is azt javasolják a polgároknak, hogy oltassák be magukat a koronavírus ellen, hiszen más országok példájából is látható, hogy bár az új változatok terjedésével jelentősen megnőtt az új megbetegedések száma, a vakcinának köszönhetően kevesebb a súlyos eset, így nincs akkora nyomás az intenzív terápiás osztályokon. A nagy-britanniai adatok arra engednek következtetni, hogy a beoltottak kisebb arányban fertőződnek meg az új vírustörzzsel, mint az oltatlanok – magyarázta.

Hozzátette, senki nem tudja pontosan megmondani, miként fog alakulni a járványhelyzet Romániában a következő időszakban, az azonban kijelenthető, hogy az immunizált személyek számának növelésével jobban ellenőrzés alatt lehet tartani egy esetleges negyedik megbetegedési hullámot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.