Felhívás!

Arafat: a házi készítésű védőmaszkokat minden használat után ki kell mosni és vasalni

Arafat: a házi készítésű védőmaszkokat minden használat után ki kell mosni és vasalni Románia

A házi készítésű védőmaszkokat minden használat után ki kell mosni és vasalással fertőtleníteni – figyelmeztet Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár.

Egy vasárnapi Facebook-bejegyzésben Arafat rámutat, mivel hiány van a piacon egészségügyi maszkokból, egyre többen kezdenek el otthon készíteni maguknak.

“Nincs szükség egészségügyi maszkra ahhoz, hogy megvédjék magukat és másokat…, lehet improvizálni! Ha otthon készítenek maszkot, ne feledjék kimosni, amikor hazaérnek, majd vasalással fertőtleníteni” – hívja fel a figyelmet az államtitkár.

Arafat emlékeztet, kezdetben az volt a közvélekedés világszerte, hogy csak a tünetekkel rendelkező személyeknek kell maszkot viselniük. Ennek részben a maszkhiány volt az oka, mert prioritást élvezett az egészségügyi alkalmazottak ellátása. “Az utóbbi időben azonban – tekintve, hogy tünetmentes személyek is terjeszthetik a vírust – egyre több nemzetközi hatóság ajánlja, hogy mindenki viseljen szájmaszkot, ha nyilvános helyre megy. (…) Időbe telik, amíg ezt megszokjuk, de a tapasztalatok és a rendelkezésre álló információk alapján jó lenne, ha mielőbb elkezdenénk ezt alkalmazni, függetlenül attól, hogy esetleg kinevetnek vagy furcsán néznénk ki” – nyomatékosítja az államtitkár.

Orban: az emberek nem kötelezhetők maszkviselésre, ha nem jutnak hozzá

Az emberek nem kötelezhetők maszkviselésre, ha nem jutnak hozzá – jelentette ki vasárnap este a România TV műsorában Ludovic Orban miniszterelnök.

“Nem írhatod elő, hogy kötelező a maszkok viselése mindaddig, amíg nincs olyan termelési kapacitás, amely minden polgár számára lehetővé teszi, hogy elfogadható áron vásárolhasson maszkot” – nyilatkozta a kormányfő.

Ludovic Orban szerint dolgoznak azon, hogy hazai cégek megfelelő mennyiségű maszkot gyártsanak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.