Felhívás!

Április elején kezdődhet az oltáskampány széles lakossági rétegeket érintő, harmadik fázisa

Április elején kezdődhet az oltáskampány széles lakossági rétegeket érintő, harmadik fázisa Románia

Április elején kezdődhet a COVID-19 elleni oltáskampány harmadik, a lakosság széles rétegeit immunizáló szakasza – közölte Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora keddi sajtótájékoztatóján.

A katonaorvos kifejtette: egyelőre csak becslésekről lehet beszélni az oltás ütemét illetően, ugyanis ez több tényezőtől – az oltóanyagok érkezésének ritmusától, az oltási kapacitástól – függ.

Az első szakaszhoz, amelyben az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozókat oltják be, 376 oltási központot készítettek elő, ebből 251 már működik.

Gheorghiţă arról is beszélt, hogy az online feliratkozási platform jelenleg az egészségügyi és a szociális ellátó rendszer dolgozóinak jelentkezését fogadja. Ők a jogi személyként beregisztráló munkaadójukon keresztül kérhetik a nyilvántartásba vételt.

Azok az egészségügyben vagy szociális ellátásban dolgozó személyek, akik olyan magánrendelőben dolgoznak, amelynek nincs elektronikus aláírása, a telefonközponton (call-center) keresztül kérhetik felvételüket a várólistára. A call-center személyzetét a védelmi minisztérium, illetve első szakaszban a különleges távközlési szolgálat (STS) biztosítja, és minden megyében üzemképes.

Valeriu Gheorghiţă elmondta, becslései szerint az oltáskampány második szakasza január 15-e után kezdődhet el az egészségügyi-szociális otthonok beutaltjainak immunizálásával. Ez 1884 szociális otthon körülbelül 40.000 lakóját jelenti. Beoltásukat mozgóalakulatok fogják végezni. A mozgóalakulatok megalakítása már elkezdődött, hogy legyen idő a kiképzésükre.

A második szakaszban a szociális otthonok lakói után a 60 év fölötti személyek és krónikus betegek kaphatják meg a vakcinát, ez a kategória körülbelül 4 millió főt számlál – mondta még a szakember.

Szerdán újabb 150 ezer adag oltás érkezik Romániába

Szerdán 150.000 adag COVID-19 elleni vakcina érkezik Romániába, és január végére az országba érkező oltóanyagok mennyisége eléri a 600.000-et – közölte Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă emlékeztetett, hogy 2020. december 26-án érkezett meg az országba az első, inkább csak szimbolikus, 10.000 adagot tartalmazó szállítmány, ezt december 29-én 140.000 újabb vakcinaadag követte. “Holnap, január 6-án jön a második valóban jelentős szállítmány, körülbelül 150.000 dózis” – közölte a katonaorvos.

Tájékoztatása szerint a koronavírus elleni oltóanyagok heti rendszerességgel fognak az országba érkezni, január folyamán összesen körülbelül 600.000 adagra lehet számítani.

Valeriu Gheorghiţă hangsúlyozta, hogy csak beoltásra alkalmas személyek kaphatják meg a vakcinát. Ez azt jelenti, hogy a beoltandó személynek nem lehetnek olyan egészségügyi panaszai, amelyek ellenjavallttá teszik az oltást, ugyanakkor az illetőnek akarnia is kell, hogy megkapja azt. Nem oltható be az a személy, aki valamilyen fertőzéses betegségen megy éppen keresztül, és az sem, aki kevesebb mint egy hónapja fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal – mondta a szakember.

Kevés oltóanyag megy kárba

Nagyon kevés COVID-19 elleni vakcina megy kárba, jelenleg 87 ilyen adagról tudnak – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă.

A katonaorvos elmondta: fennáll a kockázata annak, hogy néhány adag oltás előre nem látható okokbó kárba megy, például azért, mert eltörik a fiola. Jelenleg azonban nagyon kevés ilyen esetről tudnak: az eddig szétosztott 64.000 oltásadagból mindössze 87 veszett kárba – tette hozzá Gheorghiţă.

Azt is közölte, hogy az erre vonatkozó adatokat az országos elektronikus nyilvántartás összegzi.

Az emberek 30-35 százaléka még bizonytalan a vakcina beadatását illetően

Az eddigi felmérések szerint az emberek 30-35 százaléka még bizonytalan a koronavírus elleni vakcina beadatását illetően, vagy halasztani akarja az oltást – nyilatkozta Valeriu Gheorghiţă.

Az orvos szerint fontos a megfelelő tájékoztatás folytatása, a bizonytalanság és a halasztás ugyanis nem egyenlő az oltás megtagadásával – véli -, ez inkább annak tudható be, hogy az embereknek további információkra van szükségük a téma kapcsán.

A szakember azt mondta, azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik egyelőre nem kívánják beadatni maguknak az oltást, minden bizonnyal “megvannak rá az okaik”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások