Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Anafilaxiás sokkot kapott egy nő, miután beoltották koronavírus ellen

Anafilaxiás sokkot kapott egy nő, miután beoltották koronavírus ellen Románia

Heves allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot váltott ki a koronavírus elleni vakcina egy 46 éves nőnél, akit az egyik Olt megyei központban oltottak be – tájékoztatott hétfő este a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV).

Hirdetés
Hirdetés

A CNCAV közleménye szerint a nő az AstraZeneca vakcinájának első dózisát kapta meg vasárnap, és 10 perc elteltével súlyos allergiás reakció, úgynevezett anafilaxiás sokk tüneteit produkálta.

A tájékoztatás értelmében a nőnek nem volt allergiával kapcsolatos ismert kórelőzménye.

Az oltóközpont személyzete a helyszínen elsősegélyben részesítette, majd a slatinai kórházba szállították. Állapota jó, de egy ideig még orvosi felügyelet alatt marad – jegyzi meg a CNCAV hétfő esti közleménye.

Gheorghiţă: jól van a nő

Valeriu Gheorghiţă, a koronavírus elleni vakcinakampányt koordináló bizottság vezetője arról tájékoztatott kedden, hogy az a 46 éves nő, aki vasárnap az AstraZeneca oltás első adagja után anafilaxiás sokkot kapott, jelenleg nagyon jól van és rövidesen kiengedik a kórházból.

A 46 éves Olt megyei nő február 21-én kapta meg az AstraZeneca vakcina első dózisát. Körülbelül 10 percre rá az allergiás reakció súlyos formája, úgynevezett anafilaxiás sokk jelentkezett nála, amelyet az egészségügyi személyzet a protokollnak megfelelően kezelt, így a páciens állapota néhány perccel később már jelentősen javult. A nőt megfigyelés végett a slatinai kórházba szállították. Jelenleg nagyon jól van, rövidesen kiengedik – számolt be az esetről Valeriu Gheorghiţă.

A katonaorvos azt is elmondta, egyelőre ellenjavallt az említett páciens esetében a másik dózis beadása mind az AstraZeneca, mind valamelyik más típusú vakcinával.

Gheorghiţă az oltások február 15-e és 21-e között jelzett mellékhatásaira vonatkozó adatokat is ismertette. Ezek szerint 1288 nemkívánatos mellékhatásról számoltak be az immunizált személyek, a mellékhatást tapasztaló személyek átlagéletkora 41 év. A mellékhatásokról beszámoló immunizált emberek 66%-a nő. 1263 esetben a mellékhatás nem volt súlyos.

Az oltáskampány kezdetétől február 21-éig 4184 nemkívánatos mellékhatást jeleztek, ez körülbelül 3 ezreléket jelent – derült ki a kampányt koordináló bizottság vezetőjének adataiból.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük