Felhívás!

Amikor leesnek a maszkok…

A 2020. május 15-én kihirdetett és 18-án törvényerőre lépett vészhelyzeti, illetve készenléti rendelet elvileg 30 napig hatályban marad. Ez azt jelenti, 30 napig érvényesek az ide kapcsolódó egészségvédelmi, járványellenes rendszabályok is.

Egyikük az arc- és orrvédő maszkok kötelező viselése zárt helyiségekben – üzletekben, intézményekben, hivatalokban, tömegszállítási járműveken és azok várótermeiben stb. A rendelet külön kitér a munkahelyi szabályokra, ezek szerint a hivatalokban, különféle irodákban nemcsak az oda látogató ügyfelek, üzleti partnerek stb. számára kötelező a maszk, hanem az alkalmazottak számára is, ez alól munkaidőben kivételt képeznek azok az esetek, ha valaki egyedül dolgozik (és amíg egyedül van) az irodában, helyiségben. A szabálysértés 500 lejtől 2500 lejig terjedő pénzbírság lehet, a körülmények függvényében.

Nem árt tudni, hogy a vásárló, ügyfél stb. az általa meglátogatott helyszínen felelős munkakörben lévő személyeket is veszélybe sodorhatja. Ha például hirtelen ellenőrzik, hogy az üzletben az elárusító kiszolgál maszkot nem viselő vásárlót, az eladót is bírságolhatják. Hogyha valakinek sürgős bevásárolni valója akad, de nincs védőmaszkja, az a helyszínen vásárol maszkot, vagy pedig a bejárati ajtónál megállva kéri az árut. A maszkviselés pontosan a készenléti állapot lejártáig lesz kötelező, hosszabbítás esetén valószínűleg továbbra is.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.