Felhívás!

Államelnök-választás: több mint 18 millió állampolgárt várnak az urnákhoz

Államelnök-választás: több mint 18 millió állampolgárt várnak az urnákhoz Románia

Reggel 7 órakor megnyitottak a hazai szavazókörzetek, elkezdődött a voksolás az államfőválasztáson.

Az országban 18.748 szavazóhelyiséget rendeztek be. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint 18.217.156 személy szerepel a választói névjegyzékben.

Az állampolgárok a következő, a román állam kibocsátott, érvényes személyazonosító okmány valamelyikének felmutatásával szavazhatnak: személyi igazolvány, elektronikus személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata-útlevél, elektronikus diplomata-útlevél, szolgálati útlevél, elektronikus szolgálati útlevél, egyszerű útlevél, egyszerű elektronikus útlevél, egyszerű ideiglenes útlevél, katonai szolgálati könyv.

A választópolgárok az állandó lakhelyük szerinti szavazókörzetben adhatják le voksukat, ha azonban más településen tartózkodnak a választások napján, annak bármely szavazókörzetében szavazhatnak.

A szavazókörzeti irodák munkatársai, számítógép-kezelői, illetve a körzetekhez kiküldött rendfenntartók abban a szavazóhelyiségben voksolnak, amelynél tevékenységüket végzik. A csökkent mozgásképességű személyek bármely olyan körzetnél szavazhatnak, amelynél biztosított a lehetőség erre.

Mozgóurnát a mozgáskorlátozottak vagy az ágyhoz kötött betegek kérhetnek, továbbá azok az állampolgárok, akik az országban tartózkodnak ugyan, de tevékenységük jellegéből adódóan nem áll módjukban elmenni valamely szavazókörzethez. Emellett igényelhetik a mozgóurnát az őrizetbe vett vagy előzetes letartóztatásban levő személyek, illetve azok a letöltendő szabadságvesztésre ítélt személyek, akiket nem fosztottak meg szavazati joguktól.

A külföldön élő román állampolgárok péntektől kezdve három napon át szavazhatnak. Emellett a levélszavazás lehetőségével is élhettek.

A hazai szavazókörzetek vasárnap 21 óráig tartanak nyitva. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazóhelyiségekben vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig még voksolhatnak.

Az államfőválasztáson 14 jelölt indult. Amennyiben a jelöltek közül egyik sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének voksát, november 24-én második fordulóra kerül sor. Ezen az első két helyezett vesz részt, és az a jelölt nyer, aki megszerzi az érvényes szavazatok többségét. Az államfő mandátuma öt évre szól.

Incidensek nélkül kezdődött el a szavazás

Reggel 7 órakor elkezdődött a szavazás az államfőválasztás első fordulójában, urnanyitáskor nem voltak incidensek – közölte Monica Dajbog belügyminisztériumi szóvivő.

Nyilatkozatában a szóvivő felhívta a figyelmet a szavazási folyamattal kapcsolatos főbb tudnivalókra, az állampolgárok, illetve a szavazókörzeti irodák tagjainak jogaira és kötelezettségeire, valamint a szabálysértések esetén kiróható büntetésekre.

Dajbog rámutatott, a szavazókörzeti iroda elnökének kötelessége gondoskodni a szavazás jó körülményeinek és gördülékenységének biztosításáról. Az elnök hatásköre kiterjed a szavazóhelyiségnek helyet adó épület udvarára, valamint az annak 500 méteres körzetében levő utcákra, közterekre is.

Azok a személyek, akik nem hajlandók alávetni magukat a szavazókörzeti iroda elnöke rendvédelemre vonatkozó utasításainak, 1.500 és 4.500 lej közötti bírsággal büntethetők. Ugyanekkora összegű büntetés róható ki azokra is, akik 7 és 21 óra között alkohollal kereskednek vagy ezt fogyasztanak a szavazóhelyiségek közelében, illetve akik választási propagandát folytatnak, vagy megpróbálják meggyőzni a választópolgárokat, hogy egy bizonyos jelöltre szavazzanak vagy ne szavazzanak.

A többes szavazás vagy a hamis személyazonosító okmánnyal való voksolás hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után, akárcsak a választójog gyakorlásának bármilyen eszközzel való akadályozása – mondta még a belügyi szóvivő.

Könnyedén és ideális körülmények között zajlanak a választások

Könnyedén és ideális körülmények között zajlanak a választások – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP) vasárnap kora délután.

Az AEP arról is hírt adott, hogy a választási folyamat lezárultával a prezidentiale2019.roaep.ro honlapon lehet majd grafikonok segítségével tájékozódni a közérdekű adatokról.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică, az AEP elnöke ugyanakkor arra kérte a választási irodák elnökeit és minden illetékest, hogy tartsák tiszteletben az AEP által a sajtó képviselőinek és a független megfigyelőknek kiadott akkreditációkat, hogy érvényesüljenek a tájékoztatáshoz való, törvény által garantált jogok.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.