Felhívás!

Alkotmányossági óvást emelnek Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelöltsége miatt

Alkotmányossági óvást emelnek Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelöltsége miatt Románia

Alkotmányossági panaszt emelnek a parlament szociáldemokrata házelnökei Klaus Johannis ellen, amiért az államfő ismét a múlt héten leváltott Ludovic Orbannak ügyvivő miniszterelnöknek adott kormányalakítási megbízást.

Ezt a képviselőház elnöki tisztségét betöltő Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke jelentette be hétfőn pártja végrehajtó bizottságának ülése után. Titus Corlățeannal, a szenátus ideiglenes elnökével együtt azt kérik a taláros testülettől: állapítsa meg, hogy az államfő alkotmányos konfliktusba került a törvényhozással, amikor azt a politikust jelölte ismét miniszterelnöknek, akitől a parlament megvonta a bizalmat.

Az alkotmány szövege gyakorlatilag szabad kezet ad az államfőnek a tekintetben, kit bíz meg kormányalakítással. Az egyedüli kikötés az, hogy előtte egyeztetnie kell a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párttal, vagy ha ilyen nincs, akkor a parlamenti frakciókkal. A PSD szerint azonban az elnök döntése sérti az alkotmány szellemét, hiszen semmibe veszi az Orban-kormány megbuktatásáról szóló parlamenti döntést. A házelnökök szerint a kormányalakítási megbízás célja nem lehet az, hogy a miniszterelnök-jelölt elbukja a bizalmi szavazást.

“Ez egy bohózat. Azon az ülésen, amelyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban számára kért az államfőtől kormányalakítási megbízást, azt is eldöntötték, hogy nem szavazzák meg a beiktatását. Magyarázza már el valaki, milyen alkotmányos értelmezés alapján lehet olyasvalakit jelölni miniszterelnöknek, akinek a támogatását eddig senki sem vállalta” – idézte az Agerpres hírügynökség a PSD elnökét.

A PSD meg akarja várni az alkotmánybíróság álláspontját, mielőtt döntene arról, hogyan viszonyul a parlamenti választások esetleges előrehozásához – szögezte le Ciolacu.

Klaus Johannis államfő nem titkolta: Orban jelölésével az év végén esedékes parlamenti választások előrehozását akarja kiprovokálni. Az elnök nem oszlathatja fel a kormány bukása miatt azonnal a parlamentet. Az előrehozott választásokat csak akkor lehet kiírni, ha a törvényhozás az államfő két egymást követő miniszterelnök-jelöltjét is elutasítja.

A kormányfői teendőket ügyvivőként ellátó, és a kormányalakítással ismét megbízott Ludovic Orban hétfőn kért bizalmat a parlamenttől régi-új kabinetje és némiképp aktualizált kormányprogramja számára. A jelölt ugyanazt a kormánynévsort terjesztette be, amelytől a múlt héten a parlament megvonta a bizalmat.

CCR: február 14-éig küldhetik el a felek álláspontjukat

Február 14-éig küldhetik el a felek álláspontjukat azzal a beadvánnyal kapcsolatban, amelyet hétfőn nyújtott be az alkotmánybírósághoz (CCR) a szenátus és a képviselőház elnöke. A házelnökök szerint Ludovic Orban újabb miniszterelnök-jelölésével alkotmányos természetű jogi konfliktus alakult ki az államfő és a parlament között.

A beadvány tárgyalásának időpontjáról később rendelkeznek – közölte kedden a taláros testület.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.