Felhívás!

Alkotmányossági kifogást emelt a Nép Ügyvédje az előre hozott választásokról szóló rendelet ellen

Alkotmányossági kifogást emelt a Nép Ügyvédje az előre hozott választásokról szóló rendelet ellen Románia

Megtámadta az alkotmánybíróságon a Nép Ügyvédje a parlamenti választás rendszerét módosító és az előre hozott választások megszervezéséről szóló, 2020/26-os sürgősségi kormányrendeletet.

A Nép Ügyvédje pénteki közleménye értelmében a rendelet sérti az alkotmányt és nem tartja tiszteletben a Velencei Bizottságnak a választási törvénnyel kapcsolatos ajánlásait.

Az ombudsman felhívja a figyelmet, hogy Románia Parlamentjének megválasztási módját nem lehet sürgősségi rendeletben szabályozni, alkotmányellenes, hogy az alaptörvényben “a román nép legfelső képviseleti szerveként” meghatározott parlament megválasztásának módjáról a kormány rendelkezzen. A kormány hatásköre a választások megszervezésére, az ezzel kapcsolatos intézkedések meghozatalára terjed ki, a választási rendszer megszabása a parlament szuverén joga – állítja a Nép Ügyvédje.

A közlemény leszögezi, emellett azért is alkotmányellenes a kormányrendelet, mert olyan módosításokat vezet be, amelyek kihatással vannak a választói jogokra, márpedig az alaptörvény tiltja, hogy ilyen jellegű módosításokat rendelettel léptessenek életbe.

A Nép Ügyvédje rámutat, a módosításokat az új parlament mandátumának átvétele előtt 10 hónappal és a soron következő parlamenti választások megszervezése előtt 9-10 hónappal fogadták el. Az ombudsman szerint a kormány nem tartja tiszteletben a Velencei Bizottság vonatkozó ajánlásait, amelyek szerint a választások előtti utolsó esztendőben nem javallott a választási rendszer módosítása.

Ugyanakkor a rendelet szövege értelmében a parlamenti és a helyhatósági választások egyazon dátumon történő megszervezésének lehetősége kizárólag a 2020-as évre vonatkozik, márpedig – állítja a Nép Ügyvédje – a törvényeknek a jövőben esetlegesen előforduló minden ilyen helyzetet szabályozniuk kell, nem szorítkozhatnak egy bizonyos esetre.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások