Hirdetés
Hirdetés

Alkotmányos a nyugdíjpont értékét 40 százalékkal emelő törvény

Alkotmányos a nyugdíjpont értékét 40 százalékkal emelő törvény Románia

Az alkotmánybíróság elutasította szerdán a kormány óvását és megállapította, hogy megfelel az alaptörvénynek a nyugdíjpont értékét 40 százalékkal emelő törvény – tájékoztatták az Agerpres-t alkotmánybírósági források.

Hirdetés
Hirdetés

A kabinet október közepén kért alkotmánybírósági kontrollt a költségvetés-kiigazításról szóló, 2020/135-ös és 136-os sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvényről.

A kormány beadványában hangsúlyozza, hogy a jogszabály elfogadásakor a parlament figyelmen kívül hagyta a kiszámíthatóság elvét, illetve az állami költségvetés és általában a gazdasági helyzet alakulásának kilátásait, veszélyeztetve a jogbiztonságot.

Mindemellett annak a cikkelynek a hatályon kívül helyezése, amellyel a kormány emelte szeptember 1-jétől a nyugdíjpont értékét, átmeneti rendelkezések hiányában nem vonja maga után automatikusan az előző törvény alkalmazását – áll még a közleményben.

Ebben rámutatnak még, hogy a nyugdíjpont 1775 lejre emelése, illetve a tanárok bérének növelése – ahogyan azt a kifogásolt törvény előírja – a bruttó hazai termék 1,06 százalékának megfelelő 11,2 milliárd lejes terhet róna a költségvetésre 2020-ban, 2021-ben pedig 34,3 milliárd lejt emésztene fel (a GDP 3,05 százaléka), miközben az idei államháztartás hiánya az első hat hónap után 45,17 milliárd lejre volt tehető. Jelen helyzetben a parlamentnek a deficit korrekciójához kellene hozzájárulnia, de ennek ellenkezőjét teszi.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások