Felhívás!

Alkotmányos a “Büntetőügyesek nélküli közéletet” kezdeményezés

Alkotmányos a “Büntetőügyesek nélküli közéletet” kezdeményezés Románia

Alkotmányos az az állampolgári jogalkotási kezdeményezés, amely az alaptörvény módosításával tiltaná meg jogerősen elítélt személyeknek a köztisztségek betöltését.

Az alkotmánybíróság keddi döntéséről – miszerint a kezdeményezés eleget tesz az alkotmány 150. és 152. cikkelyének – a testülethez közel álló források tájékoztatták az Agerpres hírügynökséget.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) február 12-én jelentette be, hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezés keretében összegyűjtött aláírások az alkotmánybírósághoz kerültek.

Mihai Badea ügyvéd, a javaslattevő csoport vezetője februárban közölte, hogy 931.249 aláírást nyújtottak be a parlamenthez, de ‘Liviu Dragnea politikai parancsára’ a képviselőházi főtitkárság azzal a kísérőszöveggel küldte az alkotmánybíróság elé a listát, hogy az csak 591.097 aláírást tartalmaz.

A Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezéssel az USR célja alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek nem tölthetnek be köztisztséget.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.