Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Alkotmánybíróságra vitte a Nép Ügyvédje a megyei közúti személyszállítás ügyét

Az alkotmánybírósághoz fordult szerdán a Nép Ügyvédje a 2019/51-es sürgősségi kormányrendelet kapcsán, amely kiiktatja a közszolgáltatások közül a megyei közúti személyszállítást.

Hirdetés
Hirdetés

A Nép Ügyvédjének közleménye szerint ez az intézkedés áthágja a parlament akaratát és eltorzítja a román állam alkotmányban rögzített szociális jellegét, továbbá megszegi az alkotmány azon előírását, amely szerint a parlament az egyetlen törvényhozó hatóság és ellentmond a hatalmi ágak szétválasztása elvének is.

Az idézett forrás rámutat, hogy a közúti személyszállítás közszolgálat és annak is kell maradnia egészen addig, amíg a parlament, mint egyetlen jogalkotó hatóság, vállalja a paradigmaváltás felelősségét az állam azon kötelezettségével kapcsolatban, hogy biztosítja a megyei közúti személyszállítást, mint közszolgáltatást.

A Nép Ügyvédje hangsúlyozza, hogy a fizetéses megyei közúti személyszállításnak a közszolgáltatások köréből történő sürgősségi rendelet útján való kiiktatása azzal egyenértékű, hogy az állam feladja egyik alapvető jellemzőjét, nevezetesen, hogy szociális jogállam, eltekint azon kötelezettségétől, hogy polgárainak megfelelő életszínvonalat biztosítson, és ez kihatással lesz a teljes, a társadalmi szolidaritáson alapuló szociális jellegű jogszabályi keretre.

A Nép Ügyvédje szerint ilyen körülmények között a szociális jogállam, amelyben az emberi méltóság és az emberi jogok és szabadságok képezik a legfőbb értéket, “tartalom nélküli óhajjá válik”.

“Mi több, a megyén belüli települések közötti szállítási hálózat hiánya befolyásolhatja az emberek biztonságos közlekedését a közutakon, és súlyos következményekkel járhat az állam azon alkotmányos kötelezettségének betartására vonatkozóan, hogy garantálja az élethez, és a fizikai és pszichikai integritáshoz való jogot” – írja a nyilatkozat.

A Nép Ügyvédje kifejti: az állam létezése során választhat a társadalombiztonság különféle modelljei közül, de nem mondhat le szociális funkciójáról.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük